Најновије

ШИПТАРИ УПАДАЈУ НА СЕВЕР КОСОВА И ОТИМАЈУ ГАЗИВОДЕ! Процурио план Приштине

Енергетски блок, који ће од априла месеца, према најавама Албанаца, формирати Приштина и Тирана, није само један од сегмената стварања Велике Албаније, већ и перфидан начин да се Србима одузму "Газиводе" и "Валач"!

Илустрација (Фото: Јутјуб)

План о одузимању Газивода и Валача Србији је део вишегодишњег, неоствареног плана косовских Албанаца да отму српску имовину и успоставе потпуну контролу над севером покрајине.

Ово су, укратко, циљеви последњег потеза лажне државе Косово, чији је "Оператор система и тржишта електричне енергије (КОСТТ)" у уторак у Тирани потписао споразум са албанским "Оператором преносног система (ОСТ)". Још једно грубо кршење Бриселског споразума од стране Приштине догодило се уз знање Европске мреже оператора преносних система електричне енергије.

Да се не ради само о кршењу Бриселског споразума, који Албанци ни у Приштини, али ни у Тирани никад нису поштовали, казују 
извори с Косова.

- Албанци имају план да спровођењем енергетског блока Албаније и Косова полако заузму контролу над Газиводама и Валачем. У који ће само један дан под изговором да Срби ометају рад енергетског система Косова упасти наоружани и на силу их одузети - каже извор.

Према његовим речима, Албанци ће тако загосподарити севером Косова и решити своје кључно питање.

Директор јавног предузећа "Ибар ХЕ Газиводе" Срђан Вуловић рекао је за српске медије да се "овим "потезом пера", којим хоће да уђу у енергетски блок са Албанијом, на терену ништа неће променити, јер су и "Газиводе" и "Валач" у нашим рукама. Наравно, не бих искључио ни то да њихов следећи корак буде покушај да физички заузму ове ресурсе".

ЕУ не реагује на то што Приштина годинама крши једну по једну тачку Бриселског споразума. Наиме, договором је предвиђено да тзв. Косово постане засебна енергетска област, али је предуслов да се формирају две српске компаније на северу КиМ, што се упорно спречава.

Улазак у исти енергетски блок са Тираном још једна је степеница ка остварењу пројекта "велике Албаније", на шта ЕУ такође и даље остаје нема. Приштина и Тирана већ су договорили заједничку царинску контролу, тзв. Косово је добило терминал у луци Драч, имају заједничке дипломатске мисије и споразум о војној сарадњи.

Интересантно је, међутим, што ће, уколико тзв. Косово и званично уђе у енергетски блок са Албанијом - истог тренутка престати одговорност централне Србије за губитке које буду направили. Пред Европом, Албанија ће преузети сву одговорност.

Србија отворила ново поглавље у преговорима са ЕУ. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА