Најновије

СКАНДАЛ! ЕРДОГАН УДАРИО НА ХАНДКЕА: Он је расиста, не заслужује Нобела!

Аустријски писац Петер Хандке нашао се на удару чак и у дану кад му је у у Стокхолму и званично уручена Нобелова награда за књижевност!

Ердоган (Фото: Сајт председника Турске)

Вишемесечно оспоравање одлуке Нобелове академије јуче је кулиминирало скуповима у Босни и Херцеговини, али и изјавом турског председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да је Хандке - расиста.

- Давање Нобелове награде за књижевност расисти који негира геноцид у Босни и брани ратне злочинце, и то 10. децембра, на Дан људских права, не значи ништа друго него награђивање за кршење људских права - рекао је Ердоган за светске агенције.

Неће на церемонију

Турска је саопштила и да се придружује другим земљама, поред Албаније, Хрватске и БиХ, које бојкотују церемонију уручења Нобелове награде у знак протеста због избора Хандкеа, који је, иначе, све време на удару због подршке некадашњем председнику Србије Слободану Милошевићу.

И у Босни и Херцеговини јуче је владала права хистерија због уручења Нобела Хандкеу. Било је скупова у Сребреници, а Странка демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића оценила је да награђивање овог књижевника „представља цивилизацијски и етички суноврат Нобеловог комитета, који се сврстао на страну негатора геноцида“. 

- Петер Хандке се са уживањем ставио на страну насилника, правдајући ратне злочинце и негирајући злочине који су згрозили цивилизовани свет. Таквим ставовима Хандке је издао људскост, истину и правду и традицију европског хуманизма - наводе у СДА. 
Они су прозвали и славног режисера Емира Кустурицу, који је стао у одбрану Хандкеа.

Жестоке оптужбе

- Издаја Кустурице је гора и комплетнија. Он је издао и свој народ, родбину, комшилук, пријатеље, веру и град у којем је одрастао. Издају је у тим црним временима „закитио“ и променом вере и имена. Нема награде и признања које може Петера Хандкеа и Немању Кустурицу подићи с моралног дна којем по властитом избору припадају и које заслужују - поручили су из Изетбеговићеве странке.

Подршка и протести

У Шведској је поводом доделе награда јуче одржан протест, а организатор Аднан Махмутовић рекао је за медије да је „ово букнуло глобално“. Окупљени су носили фотографије на којима је Хандке испред табле „Сребреница“. С друге стране, у Стокхолму је и деветочлана група жена из Републике Српске, које су отишле да пруже подршку Хандкеу. Оне су отишле зато што, како је рекла председница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић, уважавају људе који мисле својом главом.

Кога највише поштује Ердоган прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА