Најновије

ПАПА ФРАЊА ОПАЛИО ШАМАР МИЛОГОРЦИМА: За закон потребна сагласност свих верских заједница у Црној Гори

Митрополија црногорско-приморска је објавила да негативне последице Нацрта закона о слободи вероисповести види и поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања.

Папа Фрања (Фото: Јутјуб)

Папа је, како се наводи на сајту Митрополије, одговарајући на писмо његове светости патријарха српског Иринеја, истакао да су примедбе и забринутости од стране СПЦ размотрене у Римокатоличкој цркви са посебном пажњом.

"Захваљујем Вам се што сте ми братски изразили Вашу забринутост таквим предлогом закона због негативних последица које он може да произведе, не само за Српску православну цркву у Црној Гори, већ и за локалну католичку цркву", наводи се у одговору папе Фрање.

У писму се истиче да се државни секретар, кардинал Пјетро Паролин лично обратио црногорском премијеру Душку Марковићу.

То, како се наводи, није учињено са циљем да се меша у унутрашње ствари црногорске државе већ у нади да ће закон који се предлаже бити донет на демократским принципима.

У супротном, неће бити потврђен ако се претходно не постигне највећа могућа сагласност свих верских заједница у Црној Гори, наводи се у писму папе Фрање.

Закон на дневном реду скупштине 24. децембра 

Влада Црне Горе је на седници 6. децембра усвојила текст Закона о слободи вероисповeсти или уверења и правном положају верских заједница и проследила га Скупштини која га је уврстила у дневни ред следеће седнице која је заказана за 24. децембар. 

"Када је Влада Црне Горе у мају ове године јавности представила Нацрт закона о слободи вероисповести било је јасно да се ради о тексту који не само да не гарантује ову слободу већ представља кршење елементарних људских права", навела је Митрополија црногорско-приморска.

Истиче се да начин на који је припреман, без претходних консултација и договора са Црквама и верским заједницама, показује да је "написан са циљем да буде параван за отимање цркава, манастира и црквене имовине".

"Као таквог препознале су га и остале православне Цркве, што су потврдили својим писмима Васељенски патријарх Вартоломеј и Свети Синод Руске православне цркве", навела је Митрополија на свом сајту.

Прочитајте ОВДЕ какву је одлуку донео суд у Загребу, а тиче се усташког поздрава “За дом спремни”.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА