Најновије

ОДБОР ЗА ПРАВОСУЂЕ ПРЕПОРУЧИО ОПОЗИВ ТРАМПА: Амерички председник злоупотребио положај! Ево по чему ће ући у историју

Одбор за правосуђе Представничког дома усвојио је оптужбе против председника Доналда Трампа за злоупотребу положаја и опструкцију Конгреса, што значи да је скоро сигурно да ће Трамп постати трећи председник у америчкој историји опозван у Представничком дому.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Oдбор је гласао по страначким линијама при усвајању основа за опозив. Трамп је оптужен да је злоупотребио свој председнички положај како би извршио притисак на Украјину, да истражи његовог потенцијалног противкандидата на изборима 2020, демократу Џоа Бајдена. Такође је усвојена друга тачка оптужбе - којом се предедник терети да је опструисао конгресну истрагу те афере.

Представнички дом у пуном саставу, у којем демократе имају већину, вероватно ће следеће недеље изгласати те оптужбе, чиме се завршава процес опозива, а затим, у року од неколико недеља, почиње "суђење" председнику у Сенату. Међутим, мало је вероватно да ће горњи дом Конгреса, у којем републиканци имају већину, прогласити председника кривим и сменити са га с положаја.

На бурним претресима у Конгресу, републиканци су бранили Трампа и оптуживали демократе за политички мотивисану фарсу, док су демократе оптужиле председника да је угрозио амерички Устав и националну безбедност и нарушио интегритет избора 2020, тиме што је у телефонском разговору овог лета вршио притисак на украјинског председника Володимира Зеленског.

Под тачком злоупотребе положаја, Трамп се такође оптужује да је замрзнуо америчку војну помоћ Украјини у износу од скоро 400 милиона долара, и понудио Зеленском могући састанак у Белој кући, да би га навео да јавно објави да води истрагу против Бајдена и његовог сина Хантера, који је био члан управног одбора једне украјинске гасне компаније.

Трамп је такође тражио од Украјине да истражи у међувремену оспорену теорију да се Украјина, а не Русија, мешала у америчке изборе 2016.

Оптужбом за опструкцију Конгреса председник се терети да је ометао покушаје Конгреса да истражи аферу, тако што је садашњим и бившим члановима своје администрације дао налог да не сарађују у истрази о опозиву.

Трамп и републиканци тврде да председник није урадио ништа недолично у свом разговору са Зеленским, и да нема директног доказа да је замрзнуо помоћ Украјини и обећавао састанак у Белој кући у замену за услугу.

Трамп би био трећи председник у америчкој историји кога је опозовао Представнички дом. Демократа Бил Клинтон је опозван 1998. због лагања о сексуалном односу са приправницом Беле куће, али је ослобођен у Сенату. Демократски председник Ендру Џонсон је опозван 1868, али није осуђен у Сенату. Републикански председник Ричард Никсон је поднео оставку 1974, пре него што је опозван због афере Вотергејт.

Трамп се такмичи за реизбор 2020, и очекује се да ће водити жестоку битку против кандидата демократа, који ће бити изабран следеће године. Бивши потпредседник Бајден је један од фаворита за освајање демократске номинације.

Истрага о опозиву је покренута у септембру, после жалбе једног узбуњивача о телефонском разговору који је Трамп водио са Зеленским 25. јула.

Прочитајте ОВДЕ да ли је постигнут договор о крају трговинског рата између САД и Кине.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА