Најновије

ОВДЕ СЕ НАЈЛЕПШЕ ВИДИ СВИРЕПОСТ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА: У затвору у Сремској Митровици отворена изложба "Запечаћене судбине"

У Казнено-поправном заводу у Сремској Митровици директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић свечано је отворио изложбу ''Историјска улога Казнено-поправног завода и страдање Срба у два светска рата - Запечаћене судбине''

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Поставка има четири целине. Први део посећен је страдању Срба у периоду од 1901.-1918.године, када је затвором управљала Аустро-угарска. Други део односи се на извршење кривичних санкција у Краљевини Југославији. Најпотреснији, трећи део сведочи о страдању Срба у лето 1942. године када је затвором управљала НДХ. Четрвти део изложбе посвећен је познатим политичким затвореницима, попут Жарка Зрењанина, Оскара Давича, Милована Ђиласа, Моше Пијаде.

- Поставка на веома упечатљив начин говори о страдањима невиних жртава, жена, деце, омладине за време Аустро-угарске монархије и злогласне НДХ и на аутентичан начин говори о свирепости злочина који су спроведени над Србима. Веома сам поносан и захвалан запосленима у КПЗ Сремска Митровица предвођеним управником Александром Алимпићем, као и уметницима који су радили на креацији и изради ове изузетне поставке са циљем да сачувају од заборава вредну историјску грађу -  рекао је Царевић, истакавши да је намера да ова историјска поставка буде део туристичке понуде Сремске Митровице.

Ускоро монографија о митровачкој казниони

Следеће године очекује се велика монографија затвора у којој ће бити обрађена историја најчувеније казнионе од њеног оснивања 1895. године до данашњих дана.

Рад на монографији трајао је више година, а аутори су обимну историјску грађу прикупљали не само по Србији, већ и историјским архивима суседних земаља, у Сарајеву, Вуковару, Загребу.

Који услов је Русија поставила Хагу у вези са генералом Младићем, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА