Најновије

Захваљујући руским летелицама Војска Србије може да створи аеромобилни батаљон специјалне намене

Последње набавке Војске Србије када су у питању летелице вертикалног транспорта усмерене су на њихову вишенаменску улогу.

Војска Србије (Фото: mod.gov.rs)

Набављене летелице ће поред десантно-транспортних способности имати и класичну јуришну функцију. Тачније, оне ће захваљујући својој великој ватреној моћи имати могућност да претходно „расчисте“ терен у циљу подршке специјалним десантним снагама.

У складу са средствима са којима располаже српско Министарство одбране, ишло се на набавку поливалентих борбених летелица које се могу употребити за шири спектар задатака. Наравно, с обзорим на лимитарана новчана средства са којим Република Србија располаже, овај посао се могао остварити захваљујући „рекордним попустима“ које је приликом набавке обезбедила Руска Федерација.

Према речима помоћника српском министра одбране задуженог за материјалне ресурсе, др Ненада Милорадовића, приказани хекикоптерски парк Војске Србије који се пре неки дан могао видети на аеродрому Батајница, може да десантира око 280 војника са пуном борбеном опремом.

„Са способностима хеликоптера који се иначе налазе у употреби Војске Србије тај број расте на 370 људи. То практично значи, да ми можемо на било коју тачку наше територије у једном налету да пребацимо формацију ранга батаљона, из састава Специјалне бригаде“ – рекао је том приликом Милорадовић.

Нови хеликопотери су поред транспортне улоге оспособљени да самостално или у групи изводе ударе на различите типове земљаских циљева. Они могу претходно да „расчисте“ просторију на којој се изводи десант специјалних снага, затим по потреби да продуже своја јуришна дејства у циљу ватрене подршке десантираним снагама итд.

Једна од основних летелица који ће да служе у транспортно-десантне сврхе су хеликоптери Ми-17. Поред овог хеликоптера, и друга два набављена модела H145 и Ми-35М такође имају способност транспорта људства. Међутим, у оваквим операцијама Ми-35М ће највероватније преузети функцију обезбеђења непосредног рејона десантне основнице у циљу несметаног слетања и искцавања специјалних снага, као и за њихову ватрену подршку приликом реализиције основних задатака. Специјалцима ће ватрену подршку давати и хеликоптери Ми-17В-5 који такође на својим носачима могу да понесу и до 80 невођених ракетних зрна С-8 , као и специјалне гондоле са топовима ГШ-23.

Ми-17В-5 представља савремени вишенаменски војно-транспортни хеликоптер намењен превозу људства, а такође и терета. Он то може да изводи  како у простору унутар кабине тако и на спољним носачима. Поред тога овај хеликоптер може да се примени и у класичним борбеним мисијама, јер је оспособљен да носи и убојна средства. Летелицом управљају 3 члана посаде. Његова укупна носивост износи и до 4,500 кг терета. Уобичајено транспортује до 24 војника са пуном ратном опремом. Такође, у операцијама евакуације рањеника на носилима, може да прими до 12 тешко повређених војника.

Погонска група се састоји из два турбо-елисна мотора Климов ВК-2500 који генеришу излазну снагу од 2700кс. Ови мотори обезбеђују да хеликоптер под пуним теретом достигне брзину од 262 км/ч. Капацитет резервоара и економичност мотора омогућавају хеликоптеру практични долет и до 700км.

Ови хеликоптери се налазе у наоружању 890.мешовите ескадриле „Пегази“, која се налази у саставу 204.ваздухопловне базе која је базирана на аеродрому Батајница.

Јељцин лудачком стратегијом створио Путина, избегао рат и спасио природне ресурсе! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА