Најновије

ХИТЛЕР ЈЕ ЗБОГ ЈЕДНЕ СТРАТЕШКЕ ГРЕШКЕ ПРОМЕНИО ЦЕО ТОК ИСТОРИЈЕ: Човечанство никада није морало да преживи рат!

Једна од највећих битака Другог светског рата била би она која се на крају никада није догодила - али да јест, ток рата могао је отићи према једном сасвим другачијем исходу.

Адолф Хитлер (Фото: Јутјуб)

Наравно, када говоримо о Другом светском рату, готово свака битка може се сагледати из перспективе што би било да је завршила другачије. Шта да Француска није пала тако брзо? Шта би било да је немачка војска на Источном фронту бирала неку другу руту? Што би било да се искрцавање на Нормандију догодило у тренутку када су Хитлерове снаге биле у стању пружити већи отпор? Што да је јапански напад на Пеарл Харбоур задао Американцима још већи пораз?...

Али, једна битка која је нарочито интригантна је она, како смо и споменули, која се уопште није догодила - говоримо о нацистичкој "Операцији Морски лав", а она је означавала план копнене инвазије на Британију преко канала Ла Манш...

Након што је пала Француска, Адолф Хитлер почео је интензивније размишљати о покоравању Британије као о наредном великом походу. Али, и он и немачки војни врх били су поприлично скептични у погледу успеха такве операције. Наиме, да би успели искрцати се на обалу Британије, камоли покорити је, морали су прво задобити јасну војну супериорност, на мору и у ваздуху, над каналом Ла Манш. Ипак, немачка војска и морнарица интензивно су се припремали за такав сценарио - већ су довели доста опреме на обалу, али у ваздшној Битки за Британију немачка Луфтwаффе никако није успела надјачати британске ваздушне снаге, штовише, изгубили су пуно више авиона него што су очекивали.

17. септембра 1940. Хитлер је одлучио трајно одложити Операцију Морски лав и на крају иста никада није покренута.

Саму операцију Хитлер је осмислио у јулу те исте 1940. године. Заправо преферирао је да Британија потпише мировни споразум, односно да изађе из рата, али увидевши да се то неће догодити, алтернатива је била инвазија.

План инвазије на Британију

У својој извршној наредби војном врху под бројем 16, Хитлер наводи: "Пошто Енглеска, упркос безнадној војној ситуацији, и даље не показује знаке да је спремна прихватити мировни споразум, одлучио сам припремити, а ако буде потребно и имплементирати, операцију искрцавања. Циљ ове операције је елиминисати Енглеску као базу од куда се води рат против Немачке, а ако буде потребно окупираћемо целу земљу у потпуности".

Хитлер је дефинисао четири услова који морају бити задовољени да би операција могла да почне:

1) Британске ваздушне снаге (РАФ) морају бити до те мере разбијене да више не могу знатно запретити немачком преласку канала.

2) Британске мине морају се уклонити на местима гдје ће немачке снаге прећи канал, а мореуз Довер мора бити блокиран с обе стране с немачким минама.

3) Обалним подручјем између окупиране Француске и Енглеске мора доминирати тешка артиљерија.

4) Британска морнарица мора бити знатно ангажована у Северном мору и на Медитерану, тако да не може интервенисати када дође до немачког преласка.

Тај план Хитлер је тада прослиједио двојици која су требала исти припремити и потенцијално покренути - први је био главни командант немачке морнарице, Ерицх Раедер, док је други био главни командантњемачких ваздушних снага, Херманн Гöринг. Али, и Раедер и Гöринг нису били превише ентузијастични... Чак су то јасно дали до знања и свом шефу Хитлеру. Надаље, били су критични према чињеници да Хитлерова директива не укључује стварање заједничког оперативног центра за морнарицу и ваздушне снаге (као што ће касније бити случај у искрцавању савезника на Нормандију када су копнене снаге, морнарица и зрачне снаге заједно управљане из Врховног седишта савезничких експедиционих снага - СХАЕФ).

Дакако, многи историчари и војни стручњаци и данас воде дебате по питању "што би било, кад би било". Међу некима вреди консензус да је Хитлер могао извести ту операцију, и то успешно. Преузимање Британије био би потез који би итекако повећао Немачкој шансе да добије Други светски рат. Зашто онда није покушао? Неки сматрају како Хитлер једноставно није имао воље покорити Британију, чак ју је потајно и ценио те је замишљао сценарио у коме би Британија остала царство, једног дана можда и савезничко, док би нацистичка Њемачка преузела потпуну доминацију над Европом. Надаље, док су Раедер и Гöринг по наредби још припремали снаге за операцију која се никада неће догодити, Хитлер је већ интензивно размишљао о покретању једног другог великог напада... напада на СССР.

Дакако, како и знамо, напад Немачке на СССР уследиће 22. јуна наредне године, 1941. Упркос огромним жртвама, Хитлер ће ту битку са Стаљином изгубити и то ће бити почетак скорашњег краја Трећег рајха. Из те перспективе напад на СССР била је једна огромна стратешка грешка за Хитлера која ће га коштати рата. Наиме, за разлику од Британије с којом је споразум тако јако желио, са СССР-ом га је већ имао (Пакт Риббентроп-Молотов), али одлучио га је прекршити почетком лета 1941. и све друго је историја, она писана, она која се догодила. Операција Морски лав ће пак остати део историје која се могла догодити, срећом па није, јер у противном можда би Трећи рајх још увек постојао.

Прочитајте ОВДЕ   ко је на кога викао на самиту „нормандијске четворке“.

Извор: espreso. rs/ advance. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА