Најновије

БРНАБИЋ У ТОТАЛНОМ БУНИЛУ: Србија већ сада више није земља јефтине радне снаге!

Србија већ сада више није земља јефтине радне снаге и то се више не може истицати као њена компаративна предност у привлачењу страних инвестиција, сада радимо на довођењу што више иновативних компанија а у њиховим истраживачким центрима плате су преко 1.000 евра, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић у Панчеву.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Она је у обраћању ученицима и наставницима Машинске школе у Панчеву истакла да Србија има историјску ниску стопу незапослености од 9,5 одсто, да је прошле године привукла 3,5 милијарди евра инвестиција, а до сада у 2019. години 30 одсто више него у истом периоду 2018. године.

У Србији је већ више развојних центара а од нове године једна француска компанија ће с таквим центром доћи у Нови Сад, најавила је Брнабићева и додала да Србија даје посебне постицаје компанијама које улажу у развој.

- Планирамо изградњу 10 регионалних тренинг центара широм Србије, а у средњој стручној Машинској школи у Панчеву биће један од њих, рекла је премијерка и додала да ће Влада Србије подржати изградњу радионице од 1.800 квадратних метара у тој школи и набавку савремене опреме.

Она је истакла да је Машинска школа у Панчеву коју је данас посетила један од добрих примера, јер има сарадњу како с државним предузећима Утвом и Рафинеријом, тако и са страним компанијама ЗФ, Бросе, а за сарадњу у образовању кадрова интересује се и немачки МТУ.

- То је једна од првих школа која је увела дуално образовање а према нашим резултатима, 80 одсто ученика из дуалног образовања запосли се код послодаваца где су имали праксу, рекла је Ана Брнабић и најавила даље јачање сарадње овако успешних школа с техничким факултетима.

На посети и подршци премијерке захвалио је директор школе Ненад Дојчиновић, који је истакао да је то нови импулс у даљем раду, а градочелник Панчева Саша Павлов приметио је да су посете премијерке локалним самоуправама позитиван сигнал за њихов даљи развој.

Премијерка Србије оценила је да сада стање у Јужнобанатском управном округу много боље него пре пет година јер су стигле бројне стране инвестиције које су утицале на читаву регионалну економију, али је оценила и да још пуно тога треба урадити и да је зато и дошла у Панчево.

С домаћином посете градоначелником Панчева Сашом Павловом премијерка је обишла Тамишки кеј и упознала се са плановима реконструкције овог јавног градског простора која би могла да почне на пролеће.

Павлов је рекао да се ради о инфраструктурном пројекту каквог није било више деценија у Панчеву и да ће он допринети да се Панчево спусти на обале својих река.

- Када смо урадили пуно за отварање радних места, и боље плате у породици, морамо да размишљамо и о бољем квалитету живота и зато ми је драго што постоји овај план реконструкције кеја, и што поред тога оживљавамо и градску шуму јер ће овде бити много разноврсних садржаја и за децу и за старије суграђане, рекла је премијерка Брнабић.

Како је оценила, онда ће Панчево бити много лепши град за живот, а близу је Београд, па ће можда и доста Београђана изабрати да живи у Панчеву а ради у Београду јер је Панчево другачија средина.

Генерал не би могао да живи ни месец дана без медицинске неге! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА