Најновије

КОМШИЈЕ СЕ ОСИЛИЛЕ: Ова земља попуњава флоту са још пет Ф-16!

Румунија ће купити још пет борбених авиона Ф-16 од Португалије, одлучила је скупштина те земље 11. децембра. Тиме ће флота Ф-16 источног суседа Србије у наредне две године порасти на седамнаест летелица.

Ф-16 (Фото: Pixabay)

Четири авиона биће испоручена током 2020, а пети годину дана касније. Пре тога ће бити модернизовани на стандард М.5.2Р какав има и првих 12 Ф-16 које користи Румунско ратно ваздухопловство.

Букурешт ће за другу туру авиона и радове у земљи порекла платити око 250 милиона евра. Трошкови подразумевају не само ремонт и одржавање већ и обуку и логистичке потребе.

Одлуком румунског парламента тако је настављен програм "Вишенаменског борбеног авиона" чији је дугорочни циљ да опреми ваздухопловство са 36 авиона Ф-16. Донети закон предвиђа да домаћа индустрија преузме послове одржавања, већих поправки на мотору и даљу модернизацију овог борбеног авиона.

У периоду од септембра 2016. до октобра 2017. године купљено је 12 летелица Ф-16 из Португала који су претходно прошли такозвани МЛУ (мид лифе упдате). Тај програм је омогућио унапређење њихових борбених могућности и продужење века употребе.

Реч је о врло драгоценим радовима јер се ради о девет португалских једноседа и три двоседа (АМ и БМ стандард) који су произведени још у првој половини 80-их година.

До сада је за прелазак са совјетских Мигова 21 на Ф-16 Румунија потрошила више од 650 милиона евра. Тим новцем је обезбеђена прва ескадрила са 12 авиона а плаћен је и програм модернизације, прилагођена је постојећа инфраструктура, набављено је наоружање и спроведена обука летачког и земаљског техничког састава.

Ишло се дотле да је за потребе коришћења “нових” авиона продужавана чак и полетно-слетна стаза а омогућено је и адекватно чување авиона у новим хангарима.

У марту 2019. године проглашено да је прва јединица са Ф-16 достигла почетни ниво оперативне способности у 86. ваздухопловној бази у граду Фетештију, 140 километара источно од Букурешта.

Тренутни број пилота и механичара, међутим, омогућава не много више од учешћа у дежурству у систему ПВО, мада је у октобру одређени број румунских “шеснаестица” први пут учествовао у традиционалној заједничкој војној вежби са Србијом "Аир солутион 2019".

Додатна набавка половних авиона из Португала може указати на неколико могућих праваца развоја читаве ситуације, који се тичу не само Румуније, него и региона.

Румунија тако наставља процес модернизације своје борбене авијације и преоружавања са летелица совјетске на авионе западне производње иако ће одредјен број авиона MiG-21 Lancer B/C још неко време остати у употреби.

Румунија је почетком 21. века у сарадњи са Израелом модернизовала и ремонтовала више од сто авиона MiG-21. Тако је настао MiG-21 Lancer у А варијанти (за дејство по циљевима на земљи), у B варијанти (двосед) и у Ц варијанти за ловачке задатке.

Иако се та модернизација сматра веома успешном реч је о авионима који се налазе у румунској војсци користе од прве половине 70-их година прошлог века које се примичу завршетку века употребе.

С обзиром да се тренутно користи више од 20 Lancer-а B и C и да је потребно пронаћи замену за њих, набавка додатних пет авиона из Португала за Румунију дефинитивно представља корак у добром правцу.

Ево који ће задатак имати нова јединица на северу Сирије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: balkansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА