Најновије

Почела градња Моравског коридора - првог дигиталног аутопута! (ВИДЕО)

Церемонијом у месту Јасика, близу Крушевца, данас су започели радови на изградњи Моравског коридора - аутопута од Појата до Прељине, првог дигиталног аутопута у Србији, који ће повезати три округа - Расински, Рашки и Моравички, са Коридорима 10 и 11. У присуству председника Србије Александра Вучића, почели су радови на првој деоници, од Појата до Крушевца, дугој 28 километара.

Моравски коридор (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић рекао је, отварајући радове на Моравском коридору, да је поносан на све што је до сада урађено.

Вучић: Поносан сам, свуда по Србији ићи ћемо аутопутем

"Свуда ћемо моћи да идемо аутопутем", казао је Вучић на свечаном обележавању почетка радова на Моравском коридору, којем су присуствовали амбасадори САД, Велике Британије и Турске, Ентони Годфри, Сиан Меклауд и Танжу Билгич, чије фирме су ангажоване на изградњи тог коридора, који ће повезати исток и запад Србије и спојити преко пола милиона људи.

Вучић је додао да му је драго што су данас на обележавање почетка радова дошли и челници америчке компаније Бекстел и турске Енке из САД и Турске.

Изразио је уверење да ће и британски премијер доћи у Србију и истакао да је време и да Трамп дође да посети Србију.

"Прво долази Џонсон, па и Трамп, па се сетите да сте ми се смејали што сам вам ово говорио", нашалио се Вучић.

Истакао је да обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима Сиан Меклауд и Ентонију Годфрију, добили најбоље услове за финансирање пројекта, најниже каматне стопе, те да је све максимално транспарнетно и добро урађено.

Вучић је рекао да ће за две године бити завршена деоница од Појата до Крушевца, за три године Чачак-Краљево, а за четири године - комплетан аутопут.

Србија ће тако за четири године имати комплетно завршен Моравски коридор од Појата до Прељине, најмодернији и најшири аутопут у земљи, најавио је председник и додао да ће већ за две године бити завршена прва деоница Појате - Крушевац од 28 километара и да ће се за само сат и по стизати од Београда до Крушевца.

Вучић је споменуо да је у последњих седам година службено долазио у Краљево, Чачак, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Варварин и Ћићевац укупно 64 пута, што је, истиче, више него сви званичници Србије од 1945. године.

Каже да је много постигнуто захвалио грађанима што су веровали у своју земљу и показали да када радимо вредно и заједно можемо да мењамо себе и променимо нашу данашњицу и будућност, као и да нема ништа величанственије од тога.

Вучић је додао да, ипак, још није задовољан, али да би волео да грађани буду поносни на себе и своју земљу.

Моравски коридор ће, истиче, спојити коридоре 10 и 11 односно западну и источну Србију и решити трајно и питање поплава пошто ће бити регулисане реке, тако да више неће бити у страху грађани Сирче, Адрана и других места.

"Више неће морати да се плаше за своју куће и фабрике и своју децу", поручио је Вучић.

Председник је нагласио да Моравски коридор доноси најмодернију технологију и биће најшири аутопут од 30 метара.

Објаснио је да дигитални аутопут значи да ће грађани имати на аутопуту дигиталне знакове и обевештења где су евентуално гужве, удеси, где је клизаво и све друге информације, што ће доста подићи безбедност саобраћаја.

"Такве путеве гради Србија данас", нагласио је.

Истиче да се тако и млади могу задржати у Србји, као и вратити они који су већ отишли, само новим аутопутевима и фабрикама, и да је најважније да се врати у Србију живот који смо почели да губимо од деведесетих година.

Он је навео да је само Јасика у том периоду изгубила 500 људи.

Каже да инвеститори неће да дођу у Србију тамо где нема аутопута и да су, на пример, две велике фабрике дошле у Краљево тек када им је обећано да ће се градити аутопут.

Вучић је нагласио да је у Крушевцу компанија Кромберг Шуберт запослила 1.500 људи и да су пре тога људи говорили да су то све фантазије.

"Биће још много таквих фабрика и конкуренција ће подићи плате радницима", додао је председник.

"То мења лице Србије, ми видимо и можемо да разумемо да имамо довољно снаге да себе променимо и да своју земљу променимо. Нећемо да нам Србија нестаје, хоћемо да буде пуно деце, а не стално да слушамо кукњаву како сви одлазе", каже председник.

"Много сам срећан и поносан на вас, ово је за вас и вашу децу и нашу Србију, честитам свима који ће да раде, посебно честитам радницима и свима који ће овај велики подрухват да изведу", закључио је председник Вучић.

Моравски коридор градиће се у дужини од 112,3 километра, а радови би требало да буду завршени за четири године.

Та саобраћајница повезаће све веће градове централне Србије где живи више од пола милиона људи - Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Сталаћ и Ћићевац, као и Коридор 10 и аутопут "Милош Велики" (Коридор 11).

Вучић: Највећи раст у Европи и у последњем кварталу

Вучић је изјавио да је у октобру Србија остварила највећи привредни раст у Европи и да верује да ће то бити случај и са целим последњим кварталом ове године.

"Није то кошарка, ватерполо или тенис ... мала Србија, која је обично била неуспешна, имала је највећи раст у Европи", казао је он на свечаности отварања радова.

Рекао је да је Србија то успела, после 100 година заостајања за светом.

Он је честитао грађанима повећање кредитног рејтинга земље, који је објавила агенција "Стандард и пур" са даљим позитивним изгледом.

"То значи да смо само један степеник до оних најбољих, развијених земља", рекао је и запитао када смо ми то били и када смо имали веће просечне плате.

"Не постоји то време", констатовао је, а то што има незадовољних - разуме, али и сматра подстицајем:

"Добро је да смо незадовољни и да нас то гура напред, да радимо", рекао је председник, уз опаску да је свестан да су плате и даље мале и да ће се радити на њима.

"Зато чекајте наш план "Србија 2025", који ћемо 28. децембра да изложимо премијерка Ана Брнабић и ја", казао је он и рекао и да је Србија данас отишла напред, да је то сада сигурнија и боља земља.

Он је рекао и да је поносан на српску државу јер ће већ сутра да плати 150 милиона евра из буџета за овај пут, што нисмо могли деценијама.

"Ми уплаћујемо 150 милиона евра да би почели радови. Ауто пут мења слику Србије, много сам срећан због тога. Честитам људима, желим им срећу", додао је истичући и да овде више неће бити несрећа као до сада", истакао је Вучић.

Казао је и да конзорцијум Бехтел-Енка ради брзо, по новим стандардима, "кључ у руке" и да ће пут до Крушевца бити готов за две године.

Истакао је и да ауто путеви, посебно значе тамо где живи велики број људи као у овом делу земље, великим градовима Краљеву, Чачку, Трстенику, Врњачкој бањи, Жупи, Рашком округу...

"Много људи живи у том региону и то је начин да опстану, да живе", истакао је додајући "да ако вам неко каже да вам не треба ауто пут, разуме то, и додаје да их зато нису ни градили".

"Аутио пут је кључан за развој наше земље", констатовао је он.

Коридор ће имати систем одбране од поплава, први на Балкану

"Моравски коридор је више него аутопут, то је први 5Г ауто-пут у Србији, од којег ће користи имати пола милиона грађана, а спајаће заједнице и привреду од истока до запада земље", поручио је директор пројекта Моравски коридор Ендрју Милунци из америчке компаније Бехтел, која изводи радове.

Он је, на обележавању почетка радова на првој деоници Моравског коридора, истакао да ће тај пут имати систем за одбрану од поплава, први на Балкану.

"Моравски коридор ће имати важан и масиван систем за одбрану од поплава, који ће штитити сва места у околини и ово је први пут да је овакав систем одбране од поплаве, ових размера, изграђен на Балкану", казао је Милунци.

Истакао је да тај систем одбране од поплаве, као и изградња самог пута, показује посвећеност владе и председника Србије оснаживању отпорности заједница и дуговечности инфраструктуре.

"Успех овог пројекта, биће ваш успех. Бехтел тим биће ту, да стојимо заједно и да заједно одговоримо на ризике и славимо резултате", казао је Милунци.

Он је захвалио председнику Александру Вучићу и Влади Србије, као и министарки у Влади Србије Зорани Михајловић у име Бехтел тима и Моравског коридора на добродошлици, истичући "да нема веће части него данас бити овде на почетку партнертсва које ће", како је рекао, "изнедрити јединствен и изузетан пројекат инфраструктуре у Србији".

Осим председника Србије, церемонији отварања присуствовали су и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић, као и велики број грађана.

Моравски коридор биће дуг нешто више од 112 километара, а повезиваће подручје на којем живи више од пола милиона људи, као и све веће градове централне Србије између Појата и Чачка - Крушевац, Краљево, Трстеник и Врњачку Бању.

Најсавременији аутопут биће изграђен у централној Србији, "на три Мораве", а у оквиру пројекта биће регулисана речна корита у дужини од 68 километара, постављени и телекомуникациони уређаји и први пут ће бити примењене нове технологије.

Изградња телекомуникационог коридора дуж ауто-пута подразумева најсавременије оптичке и дигиталне каблове, станице за бесплатан вај-фај интернет, најмодерније управљање саобраћајем на аутопуту, тзв. интелигентне транспортне системе и друго.

Годфри: Моравски коридор велики информациони корак напред

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри изјавио је да Моравски коридор није само ауто-пут, већ је од великог значаја и то што ће бити изграђен и систем за одбрану од поплава.

Годфри је након церемоније која је означила почетак изградње на Моравском коридору, првом дигиталном ауто-путу у Србији, истакао да ће и у информационом смислу то бити велики корак напред.

Према његовим речима, деоница Појате - Прељина је велики технички изазов и из тог разлога је требало изабрати највећу компанију, светског реномеа, што је, каже, и урађено:

"Поносан сам што је изабран Бехтел Енка и захвалан што су донели ту одлуку, јер ово није само ауто-пут, већ, како је и председник Вучић казао, то омогућава и одбрану од поплава", казао је Годфри.

Истичући да му је велика част што је сведок у, како каже, овом великом дану, Годфри је казао да се нада да ће бити ту и када буде отворен Моравски коридор.

"Срећан сам да сам ту и сигуран сам да није последњи пут да сам овде", казао је Годфри.

Први дигитални ауто-пут у Србији биће до сада најшири ауто-пут у земљи, односно од постојећих ће бити шири за укупно 1,6 метара.

Комерцијални уговор за изградњу ауто-пута од Појата до Прељине потписан је 5. децембра са америчко-турском компанијом Бехтел Енка УК Лимитед у вредности од 745 милиона евра.

Моравски коридор чиниће три деонице: Појате - Крушевац у дужини од 27,83 километара, Крушевац - Адрани у дужини од 53,88 километара и Адрани - Мрчајевци - Прељина дужине 30,66 километара.

Ауто-пут се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, а биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

Градња аутопута Прељина - Појате, како је раније најављено, биће завршена за мање од четири године.

Прочитајте ОВДЕ  шта је још Вучић изјавио о коридору.

Извор: Танјуг/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА