Најновије

РУСКА "ЧУДО ВОЗИЛА" ЗА ПОКОРАВАЊЕ АРКТИКА: Иду по снегу, води, прелазе на лед! (ВИДЕО)

Руски Арктик биће ускоро покорен новим „чудо-возилима“, мултифункционалним теренским колима, која ефикасно савладавају најтеже делове терена, саопштили су представници компаније која је задужена за конструкцију возила. Нови теренци „Шерп“, „Хаски“, „Русак“ и „Хорт“ постаће незамењиви помоћници Русије у покоравању Арктика.

Руски теренац "Шерп" (Фото: Јутјуб)

У јануару 2020. године Русија ће започети серијску производњу најновијег арктичког теренца „Шерп“ конфигурације 10 пута 10, саопштио је начелник експерименталног одељења компаније „Шерп“ из Санкт Петерсбурга Александар Чикин.

„У јануару покрећемо производњу новог ’Шерпа‘, који је прилагођен условима на Арктику. Машина је први пут представљена јавности у октобру у Торонту. Већ имамо резервисане наруџбине за март. Планирано је да возило произведемо у више верзија - за геолошка истраживања, постављање каблова, за различите потребе транспорта“, објаснио је Чикин.

На задњу платформу са шест точкова могуће је додати стамбени или медицински модул, транспортну јединицу, електрану, као и малу бушилицу. Машина је већ тестирана и успешно је прошла 10.000 километара од Архангелска до Анадира.

Чудо-возило за све терене

Главна предност возила је способност да превазиђе најкомпликованије делове терена. На пример, машина под пуним оптерећењем у стању је да изађе из незалеђеног дела реке на лед.

Теренац-амфибија на беспућу достиже максималну брзину од 35 километара на сат, на отвореној води - шест километара на сат. Максимални угао одизања од земље је 40 степени, аутономија износи до 1.000 мото часова, носивост теренца је 5,5 тона, троши девет литара горива на час. Дозвољене резерве горива су 880 литара, док је запремина главног резервоара 300 литара.

Према речима произвођача, машина је удобна за возача, а може се поправљати без напуштања кабине - сви делови и склопови налазе се испод подног дела који се отвара.

„Уместо обичног волана инсталирали смо кормило као код старих авиона. Оно помаже возачу да подиже, спушта и окреће задњи део на тешким деловима пута“, каже Чикин.

Он сматра да ће „Шерп“ бити незамењив помоћник човека у суровим условима Арктика.

„Наше машине се продају у целом свету. Највеће страно тржиште је Канада, где наша компанија има представништво. Тамо имамо мало постројење за монтажу. Поред тога, наши производе се испоручују у земље Европе, Јужне Америке, Африке, као и у Аустралију, али главни купци су, наравно, у Русији“, прецизира Чикин.

Једна од најбољих машина-амфибија на свету

Руски инжењери могу се похвалити развојем још једног теренског возила за кретање на Арктику. Реч је о возилу „Хаски“ конфигурације шест пута шест. За развој је задужена компанија „Трекол“.

„Хаски“ је једна од најбољих амфибијских машина на свету са каросеријом од дуралуминијума
Према речима главног конструктора те компаније Андреја Теплова, „Хаски“ је једна од најбољих амфибијских машина на свету са каросеријом од дуралуминијума (каросерије теренаца углавном се праве од стаклопластике).

„У арктичким условима основа од дуралуминијума је најпогоднија за поправљање. Може се релативно лако поправити на терену, док је за поправљање каросерије од стаклопластике потребна топла просторија. Поред тога, каросерија овог теренца има дупло дебљи зид (50 милиметара) у поређењу са другим нашим моделима. То је омогућило да се машина добро изолује“, рекао је Теплов.

Теренац је предвиђен за превоз терета тежине до 1,5 тона до две тоне и превоз путника (капацитет - 14 људи заједно са возачем). Запремина главног резервоара је 210 литара, али на „Хаскију“ има места за резервне канистере за гориво. Теплов процењује да машина у залихама може имати до 370 литара горива.

„Сада су купци заинтересовани за технику са великом носивошћу и капацитетом места. Наше предузеће испунило је те жеље и развило овај примерак возила. Код ’Хаскија‘ је носивост значајно повећана“, објашњава Теплов.



Раније је возило прошло сертификационе тестове на полигону Броницки Министарства одбране Русије у Московској области.

„Хаски“ ће се испоручивати војсци и полицији у специјалним модификацијама. Поред тога, постоји могућност да се теренац-амфибија извози. Међу клијентима компаније „Трекол“ су Либан, Иран, Јужни Судан, а тренутно се успоставља сарадња и са Турском.

Хибридно теренско возило К-8 „Русак“

На међународном форуму „Арктик: садашњост и будућност“, који је одржан у Санкт Петерсбургу почетком децембра, Државни технички универзитет у Нижегороду и унитарно предузеће града Набережние Челни први пут су представили линију арктичких теренских возила.

Техника је прилагођена кретању у поларним регионима са неразвијеном мрежом путева.
„Мало људи зна да на Арктику важе строги еколошки стандарди, који се не односе само на квалитет горива и ниво емисије штетних гасова. На пример, у летњем периоду се не сме возити гусеничар, јер уништава вегетацију. Са друге стране, теренац са точковима треба да буде направљен тако да не штети поларној флори“, истакао је шеф научно-истраживачке лабораторије „Специјалне машине и механизми“ са Државног техничког универзитета у Нижегороду Александар Блохин.

Русак може да пређе растојање од 300 километара када су у питању тешки теренски услови
На изложби у Санкт Петерсбургу, Државни технички универзитет у Нижегороду представио је хибридно теренско возило К-8 „Русак“. У зависности од модификације, машина може да превезе између 14 и 20 особа и различите врсте терета тежине до 2,5 тоне.

Посебна одлика „Русака“ је електромеханичка трансмисија. Машина поседује мотор са унутрашњим сагоревањем и два електрична агрегата снаге 75 киловата сваки.
Са пуним резервоарима (300 литара) машина може да пређе растојање од 300 километара, када су у питању тешки теренски услови, до неколико хиљада километара, када је у питању равни земљани пут или асфалт.

Нова теренска возила освајају Арктик

На форуму у Санкт Петерсбургу представљен је и примерак посебно лаких гусеничара „Хорт“, тежине до две тоне. Теренско возило има носивост од 500 килограма, а може да прими шест особа.

Према речима произвођача, возило је неопходно у условима дуге хладне сезоне.

„’Хорт‘ извршава исте задатке као ’Русак‘ - превоз људи и терета, спасилачке акције, грејање. Машине су тестиране у Јакутији и на Чукотки. Годишње можемо произвести до 50 возила“, констатује Блохин.

Почасни поларни истраживач Русије Виктор Бојарски тврди да ће најновија теренска возила поједноставити економско и војно савладавање Севера.

“У Русији нема довољно мултифункционалних машина које су прилагођене суровим арктичким условима. Судећи по свему, наши инжењери су на добром путу. Најважније је да нови теренци обезбеде сигуран рад у поларним регионима“, истакао је Бојарски.

Прочитајте ОВДЕ зашто колапс прети Немачкој.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА