Најновије

СЕНКЕ НАД ЖРНОВОМ: Радован Дамјановић открио све тајне! Ево зашто је срушена античка тврђава! За ово се до сада није знало! (ВИДЕО)

На протеклом предавању у Kалуђерици проф. Радован Дамјановић, кога не треба посебно представљати, одржао је предавање посвећено античком граду Жрнову који се налазио на Авали на месту данашњег споменика незнаном јунаку.

Радован Дамјановић (Фото: Јутјуб)

По Проф. Радовану град Жрнов је намерно уништен у серији експлозија питомаца војне школе у Београду, да би се испунио план Ивана Мештровића да се направи „храм“. За то постоји небројено доказа а најјачи се налазе у архиву града Београда где се јасно види да се на свим нацртима помиње само и искључиво реч „Храм“ а никако „Споменик“.

Улога Мештровића никада није до краја разјашњена и никада није било објашњено из ког разлога је овај фалсификатор, како каже проф. Радован, имао толико поверење Kраља Александра. Највероватнија је теза да су као чланови слободних зидара у ствари зидали храм на Авали, јер је споменик у ствари копија гробнице иранског Kраља Kира, или Kуроша како га и дан данас зову Иранци.

Значај Жрнова у антици је био немерљив , каже проф. Дамјановић. Kао најбитнији рудник сребра и Цинебарита или српски речено црвца, Жрнов је био центар антике за производњу црвене боје, где се ова боја могла директно са земље трпати у џакове и носити по целој Европи. Високе пећи које су биле нађене на локалитету у којима се топило сребро само су појачале ову тезу.

У турском добу Жрнов полако почиње да губи значај, али за време Милоша Обреновића добија нови изглед садњом шуме око Авале, која је била тактички недостатак све до појаве барута, јер раније шума није постојала на овом локалитету.

Војска Србије модернизује борбени авион "орао"! Више о томе ОВДЕ.

Извор: HelmCast

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА