Најновије

НАЈМОЋНИЈА СРПКИЊА НА СВЕТУ ПО "ФОРБСУ": Отац Фиби Новаковић стигао из Србије са 50 долара у џепу, а она је од службенице ЦИА стигла на чело...

Ангела Меркел на првом, Опра Винфри на двадесетом, а Фиби Новаковић, бизнисменка српског порекла, на 24. је месту Форбсове листе 100 најмоћнијих жена света у 2019. години. Фиби Новаковић (61) је једна од две Српкиње на овој листи, али је боље позиционирана од друге - премијерке Србије, Ане Брнабић. Дакле, ко је та моћна жена англосаксонског имена, а српског презимена - Фиби Новаковић?

Фиби Новаковић (Фото: Јутјуб)

Новаковићева је на Форбсовој листи из године у годину на све вишем положају, па је тако 2015. заузела 56. место, док је прошле године била на 25, а сада је позиционирана боље и од краљие Елизабете, која је на 40. месту, Ријане која држи 62. место и Бијонсе на 66. позицији. Премијерка Ана Брнабић је на Форбсовој ранг листи најмоћнијих жена 2019. године на 88. месту, два места изнад глумице Риз Витерспун.

Прва информација која привлачи пажњу јесте да је Новаковић својевремено радила за Централну обавештајну агенцију (ЦИА) као службеник за информисање, а након чега је била ангажована у Министарству одбране САД. од 1997. до 2001.

Контакти које је стекла радећи на ове две позиције, засигурно су фирми "Џенерал Дајнамикс", у којој је председавајућа и извршна директорка обезбедили корисне везе, корпорацију која производи копнено, ваздушно наоружање, као и бродове и подморнице, а да је од доласка Новаковићеве у ову фирму, 2001. године, профит повећан за 6,5 одсто.

Такође, наше горе лист, Фиби Новаковић, једна је од ретких жена на месту извршног директора у области војне индустрије.

Новаковић је за вашингтонски пословни журнал испричала да је њен отац српски имигрант који је у САД дошао са 17 година са само 50 долара у џепу. Знао је шест језика, али не и енглески. Њен отац био је велики фактор у њеној одлуци да се запосли у влади и касније код једног од највећих владиних произвођача одбрамбене технологије.

- Прилике које му је пружала ова држава су ми се утувиле од малих ногу и ја заиста верујем у служење нацији - рекла је.

Рекла је да су је родитељи, који сада живе у Виланови у Пенсилванији, одгајали да буде скромна.

- Поносни су, али такође имају на уму да је најважније бити добра особа - рекла је она.

Поменула је и да је, одрастајући у Немачкој, уз баку заволела оперу.

Ово је био један од ретких интервјуа када је говорила о приватном животу, о коме се не зна много, осим да је удата, да има троје деце, да живи у Ферфаксу, у савезној држави Вирџинија, као и да је ћерка војног пилота.

- Иако воли свој професионални живот, такође је годинама у браку и сматра да јој је муж ослонац. Према њеним речима, она не би могла да ради оно што ради да није било њега и подршке коју он пружа - наводи се на порталу Монеy инц.

"Вашингтон пост" назвао ју је "једном од најутицајнијих, али и најмање видљивих лидера америчке војне индустрије", алудирајући на изостанак комуникације са новинарима. Међутим, пише даље овај лист, отворила се говорећи на једном бостонском колеџу, школи менаџмента, у јуну ове године.

- Мислим да је кључ успешног живота одлучност: неумољива одлучност. Никада, никада, никада не одустати. Без обзира на пол, боју, одакле потичете, никад не одустајете. И мислим да нас је та ментална чврстоћа, мислим, одржала у релативно добром стању - рекла је она тада, што се може и прочитати на сајту овог бостонског колеџа.

- Кад сам напустила пословну школу, хтела сам да радим у фабрици челика, а такође сам и била у седмом месецу трудноће. Дошла сам на разговор за посао и мислим да је то био најбржи интервју на свету. За око 30 секунди - "Не запошљавамо". А порука је била: "Нећемо запослити тебе". Не можете дозволити да вас то обесхрабри. Добро, пребродићу ово и успећу.

Говорећи о томе како је бити жена у свету бизниса, рекла је следеће:

- Мушкарци ће пратити жене. Мушкарци ће пратити жене, и радиће са женама ако верују да сте предани, чврсти, немилосрдни - и успут, тим сам увек стављала изнад себе, и мислим да то може бити врло потврђујуће другима. То понекад може срушити баријере. Ако се залажете за нешто изван свог простора, понекад мислим да људи могу рећи: "ОК, можда је она права, и није ствар само са девојком." Доста ми је промоција за које сам сигуран да су рекли, "ах, добила је то јер је девојка." Па можда. Али радићу довољно напорно да докажем да сам у томе добар.

Вашингтон пост даље пише и да како је истом приликом гоговрила и одрастању у Европи током Хладног рата, када је стекла осећај да је "непријатељ пред вратима", из чега је научила вредност патриотизма.

- ...Истовремено сте свесни тога да сте Американац, али и потенцијалне претње Америци - рекла је Новаковић тада.

Иначе, бивша официрка ЦИА српског порекла директорка је компаније чијим је авионом нарко-бос Дарко Шарић довезен у Подгорицу, писао је "Блиц" 2014. године.

Лет авиона у коме је Шарић био на подгоричком аеродрому у међународној јавној бази података с радара летења водио се прекјуче као “непознат”, и то на захтев власника компаније. Убрзо је исти авион коришћен за лет из Беча и ти подаци су били доступни у бази података.

Према подацима који су полузванично представљени, Шарић је тада боравио у Венецуели, Колумбији, Бразилу и Доминиканској Републици. Ухапшен је у Доминиканској Републици. Уз ове информације иде и прича да је ЦИА вршила притисак на тамошње нарко-кланове, због чега је Шарић, наводно, изгубио њихову подршку.

Прочитајте ОВДЕ   чије то дугове плаћамо и даље.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА