Најновије

ВИДЕО СА МИЛИОН ПРЕГЛЕДА! Џенан одржао моралну лекцију: Муслиман сам и вером и нацијом, али не дам на браћу хришћане и ништа ми не можете!

Видео са поруком Џенана Колића, посланика Демократске Црне Горе, у којој он каже да је муслиман, али да неће дозволити да цркве и катедрале буду претворене у складишта цигарета, а џамија банку Аца Ђукановића, прешао је милион прегледа на друштвеним мрежама.

Џенан Колић (Фото: Јутјуб)

Дражен, пре свега, одржао моралну лекцију свима у Црној Гори, подсетивши и продубивши наду да на просторима те државе и данас, још, станује дух Марка Миљанова, Ивана Црнојевића и Скендер Бега, али и етика мерхамета, коју је исковала исламска заједница кроз примере милосрђа и великодушности или, из ближе прошлости - лепи дух и пример Срђана Алексића, чије име носи и један од подгоричких булевара, што би, ваљда, требало да значи да до вредности које он персонификује, и данас држимо.

"Хазиров и Зумретин син, Минин супруг, Селмин брат, Ђорђев најбољи друг, Момов, Зденкин, Албинов и Штјефанов колега и пријатељ, некадашњи Мијушков саиграч у фудбалској репрезентацији Црне Горе, дипломирани инжењер архитектуре, Муслиман, и вером, и нацијом, бјелопољски гимназијалац, посланик Демократске Црне Горе", у најкраћим цртама је Џенан Колић.

Његова порука је шерована готово 3000 пута широм региона, 2000 пута коментарисана и лајкована од преко 17.000 корисника друштвене мреже Фејсбук.

Шта је то у Џенановој изјави наишло на толики одјек, не само у Црној Гори, већ у целом региону? Шта је то у његовим речима што смо сви ми осетили себи блиским и пријемчивим? Џенан је, пре свега одржао моралну лекцију свима у Црној Гори.

Џенан Колић је пробудио наду да нисмо заборавили ко смо иако се, како се наводи, медијска машинерија ДПС-а и њој припадајућа, аналитичарска мафија здушно труде да посвађају брата са братом, комшију са комшијом, да распире међунационалну и међуконфесионалну мржњу у Црној Гори.

“Чувајући Храм Христовог Васкрсења у Подгорици, чувамо Хусеин-пашину џамију у Пљевљима, чувајући Храм светог Владимира у Бару, чувамо Османагића џамију у Подгорици, чувајући Манастир Острог у Даниловграду, чувамо Хаџи-Исмаилову џамију у Никшићу, чувајући манастир Морачу у Колашину, чувамо катедралу Светог Трипуна у Котору, чувајући објекте свих конфесија и свих народа, чувамо и сами себе. Чувајмо једни друге, без обзира на веру или нацију. Браћа смо били, браћа морамо остати”, поручио је Џенан Колић у поруци која је обишла регион.

Раширила се јер су је сви људи на нашим просторима осетили као себи блиску, пријемчиву и надасве људску. Лако им је било са њом да се поистовете.

Међу реакцијама на Џенанову изјаву појавио се и коментар његовог саиграча из фудбалских дана, Мијушка Бојовића, са почетка приче, који је на друштвеној мрежи Фејсбук оставио коментар следеће садржине:

“Срећан сам што читам и слушам овакве говоре од оног дечака и друга који ми је био противник на фудбалском терену у млађим категоријама, а често саиграч у репрезентацији, такође - у млађим категоријама. Срећан сам што могу да кажем: 'Ја познајем овога човека и знам да мисли све тако како каже”.

Џенан се побунио против отимања другима, јер зна да се они који данас отимају једнима тиме неће заситити, него ће сутра отимати и другима.

Зато је, поводом предлога Закона о слободи вероисповести, поручио:

“Договор кућу гради, а свађа је разграђује. Црна Гора је дом свих нас, зато је држава дужна да се договори са свима, а закон мора бити производ сагласја све три традиционалне конфесије у Црној Гори. Онај закон који није прихватљив за једну цркву или верску заједницу, није прихватљив ни за мене као Муслимана, ни за Албина као Бошњака, ни за Владимира као Србина, ни за Вилсона као католика, ни за Зденку као Црногорку, нити за све нас у Демократској Црној Гори, а има нас свих вјера и свих нација. Не дамо да отимају било шта и било коме, јер ако то дозволимо, данас ће отети њима, а сутра нама”.

Навео је и да је ДПС власт ударила на храмове, катедрале и џамије, ударила је и на Храм Христовог васкрсења у Подгорици, и на Хусеин-пашину џамију у Пљевљима, и на катедралу Светог Трипуна у Котору, али ударила је и на оно најсветије - храм љубави и заједништва који је, у Црној Гори, међу браћом, међу различитим нацијама и конфесијама одувек постојао.

Џенан Колић је препознао намеру ДПС-а за гажењем свих светиња у Црној Гори како би успоставио нову религију чији се најаутентичнији приказ може видети на оној познатој фотографији где група “верника” у сладострасном заносу милује слику Мила Ђукановића.

Прозрео је, кажу, Колић намеру да се Храм Христовог васкрсења претвори у магацин за пакете шверцованих цигарета, Хусеин-пашина џамија у банку Аца Ђукановића, а катедрала Светог Трипуна у Котору у међународно складиште наркотика.

"Прозрео их је и рекао им је 'не'. И позвао и вас да им још јаче кажете 'не'".

Прочитајте ОВДЕ како је Велимир Ераковић позвао све у ЦГ да буду у Никшићу 21. децембра,

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА