Најновије

ДОДИК БЕЗ УСТРУЧАВАЊА: Срби су склони да праве историјске грешке које их много коштају!

Милорад Додик, српски члан председништва БиХ, изјавио је вечерас гостујући у "Ћирилици" да су Срби склони да буду историјски наивни и да праве историјске грешке и да донесу одлуке које их касније коштају много.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Додик је истакао и то како се људима у БиХ намеће туђе мишљење и како им се забрањује да мисле.

– Оно што је најгоре у БиХ, јесте покушај да се зауставе процеси, да се људима намеће мишљење, да им се забрањује да мисле и тако даље. Република Српска није формирана да би била у БиХ. Она када је формирана, формирана је да буде независна држава. Она је ту своју независност бранила у току рата и кроз Дејтонски споразум, имајући у виду да су 1992. године, велике силе, као што је Америка, признале Републику Српску. Ми смо научили да без државе, нема слободе – истакао је Додик.

Говорећи о изборима у Републици Српској и БиХ, Додик је истакао да у БиХ нема помирења и да помирење мора доћи изнутра, а не да се намеће.

– О БиХ, сваки дан имате силних изјава. Пре годину дана у БиХ су одржани избори, на којима је јасно манифестовано и јасно показано ко су изборни победници, а то је моја политичка партија. Ја сам победио као српски члан Представништва БиХ. Моја партија, добила је највећи број гласова. Међутим, како то обично бива у БиХ, наравно, није довољно имати само на једној страни јасну ситуацију. Једино власт, која је формирана на бази избора у БиХ, била је власт у Републици Српској. Дакле, на заједничком нивоу то није било. Међутим, сада остаје проблем у ФБиХ са политичким представницима Хрвата, где се не долази до договора како мењати изборни закон. Што се тиче нивоа БиХ, проблем је био тај да смо ми брзо направили нашу српску репрезентацију. Хрвати су исто тако имали своју политичку репрезентацију. Остало је конфузно код Бошњака, зато што су они имали подељено политичко тело и концентрација се вршила у оквиру два блока. Требало им је неколико месеци како би се њихови односи рашчистили. Њима је био проблем да се одрекну ових из Републике Српске – рекао је Додик.

Он је говорио о аутопуту, као и о томе како жели да повеже Србију и Републику Српску новим аутопутем.

– Ми смо пре седам дана усвојили парцелацију за трасу која иде од мостар на Рачи према Бјељини, и веома смо спремни и верујем да ће већ на пролеће та траса почети да се ради. Потребно је да БиХ, као што је то учинила Србија, потпише међудржавни споразум са Турском, како би се решило питање финансирања и извођења радова. Ми имамо договор о томе, али још увек немамо потписан уговор. Ту када додате да није било Савета министара, који је нешто радио, онда је и разумљиво зашто нема. Ја верујем, да ће сада овај нови Савет министара, који ће бити изабран до нове године, да то убрза. У сваком случају, моја одговорност је према Републици Српској и ми отварамо ову деоницу од Раче до Бијељине, даље према Брчком. Они који путују бар тим путевима, знају да је Република Српска направила аутопут од Бањалуке до Добоја, у дужини до 72 километара. Да нам је потребно да спојимо од Добоја, преко Модриче, како бисмо дошли до Раче. Ми желимо да направимо и повежемо Србију и Републику Српску, односно Бањалуку и Београд, аутопутем. Зато и немамо подршку Европске институција, зато што они сматрају да већ аутопут који иде кроз Хрватску је сасвим довољан – рекао је Додик, преноси Srpskainfo. 

Тзв. Косово излази из енергетског система Србије, придружује се систему Албаније? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА