Најновије

МУТНЕ РАДЊЕ ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА: Само СзС и ПСГ позвани на састанак! Остатак опозиције незадовољан!

На сутрашњи састанак представника Европског парламента са српском опозицијом у седишту Делегације ЕУ позвани су, према незваничним информацијама, само представници Савеза за Србију Драгана Ђиласа и ПСГ Сергеја Трифуновића.

Савез за Србију (Фото: СЗС)

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, који, као и добар део других опозиционих странака проевропске оријентације, није добио позив из Делегације ЕУ, реаговао је на тај потез речима: "Сплеткарите нам иза леђа".

- Хало Вебер, Билчик, ЕУ, зар је мало васих глупости у БиХ, Албанији, Македонији, па као ГРУ и са фашистима морате да сплеткарите нама иза леђа, заборавите Округли сто - написао је Јовановић на Твитеру.

Он је за Тањуг рекао да нема шта томе да дода, и истиче да после овога нема смисла учешће на округлом столу власти и опозиције, уз посредовање представника Европског парламента у Народној скупšтини.

Шапић: Нека се изјасне ко је релевантан

Српски патриотски савез (СПАС) такође није позван, а председник Александар Шапић сматра да би представници ЕП требало да се изјасне да ли странке које нису у Савезу за Србију сматрају нерелевантним.

То, каже Шапић, јесте њихово право, које нико не може да им ускрати.

- Али, онда би било добро да свима нама који се бавимо политиком у Србији, а који нисмо на власти и који покушавамо нешто да урадимо, јасно кажу да нас не сматрају ни релевантним, ни постојећим и да, уколико нисмо део СЗС, нико нас ништа неће питати - рекао је Шапић.

Истиче да у том случају не види зашто би губили време на састанцима са европским парламентарцима у Скупштину.

- Него, треба да чекамо да видимо шта ће СЗС да одлучи, па онда да видимо да ли то одговара или не - иронично примећује Шапић.

Мало је, каже, чудно да се информишемо путем медија како представници ЕП имају састанке само са одређеним деловима опозиције:

- То је у реду, само нек нас све остале обавесте да знамо на чему смо, што би било фер и лепо - рекао је Шапић.

Живковић: Има смисла причати са Новом странком

Нова странка такође није добила позив за сусрет са Вебером и Билчиком, а њен председник Зоран Живковић каже да европски парламентарци бирају са ким ће да причају.

Он сматра да са некима не причају, јер процењују да нема разлога да се прича са њима, зато што прича не би помогла да се они промене на боље и да, с друге стране, постоје неки с којима нема потребе причати, јер су они потуно ОК по својим погледима, стандардима и не праве проблеме.

Живковић је истакао да Нова странка није међу странкама са којима нема смисла причати.

ЛСВ: Европска Србија не може градити са антиевропским политичарима

У Лиги социјалдемократа Војводине зачудјени су информацијом да ће се Билчик и Вебер састати само са представницима СзС и ПСГ.

Генерални секретар ЛСВ Бојан Костреш каже да је крајње нелогично да се европски парламентарци одлучују на сусрете са странкама које се, каже, противе европским вредностима и негују блиске односе са званичним Кремљом и његовим безбедносним службама.

Костреш у писаној изјави, наводи да је ЛСВ од поцетка процеса разговора о изборним условима заузимала конструктивну улогу и покушавала да својом предлозима унапреди изборни процес.

- Тим више чуди одлука представника Европског парламента да се састану са промотерима политике Димитрија Љотића, вође фашистицког покрета у Србији у току Другог светског рата" -додао је Костреш.

Он оцењује да ће се Европи као бумеранг вратити подршка "проруском популизму, ксенофобији и национализму".

- Надамо се да је ово само пролазна неопрезност Билчика и Вебера и да ће већ после данашњег састанка схватити да се европска Србија не може градити са антиевропским политичарима - рекао је Костреш.

Ђурић: Контрапродуктивно

И Владимир Ђурић из Странке модерне Србије сматра овај потез контрапродуктивним.

- Селективно позивање опозиционих организација на разне формате састанка свакако би било не само контрапродуктивно, већ и дубоко штетно за стварање амбијента за одржавање слободних демократских избора и свеукупни развој владавине права и демократије у Србији - рекао је Ђурић за Тањуг.

Његова страначка колегиница Татјана Мацуа реаговала је на Твитеру, и то на енглеском језику, уз подсећање да ово није први пут да, како наводи, "наши ЕУ пријатељи ингноришу чињеницу да у Србији не постоје само две опозиционе партије".

- Надамо се да нисте приватни медијатори за две политчке организације и да намерно не игрноришете СМС, Нову странку, Спас, ЛДП и ЛСВ... - написала је Мацура и додала:

- Имате право да се састајете са ким год желите, али ако су избори тема, немате право да нас стављате са стране. То није улога медијатора.

На сутрашњи састанак представника Европског парламента са српском опозицијом у седишту Делегације ЕУ позвани су, према незваничним информацијама, само представници Савеза за Србију Драгана Ђиласа и ПСГ Сергеја Трифуновића.

Више о томе ОВДЕ.

Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА