Најновије

У СРБИЈИ БАР ТОГА ИМА: Ево шта је највећа тешкоћа у Немачкој, не само за Немце, већ и наше

И за рођене Немце, а још више за странце који су тек стигли у земљу важи: Многи путеви воде ка новом стану. На почетку се обично тражи на интеренету, на порталима попут immonet. de, immobilo. de immobilien. de. Тако је могуће широм Немачке тражити погодан стан или кућу, било за изнајмљивање, било за куповину. А за дружељубиве је ту и портал за такозвано „заједничко становање" wg-gesucht. de.

Протести у Немачкој (Фото: Јутјуб)

На тим порталима могу се пронаћи огласи са фотографијма, тачним скицама станова, описима чиме све располажу, на пример да ли стан има уграђене плакаре или кухињу.

Но ако вам након безбројних покушаја дојади писање и одговарање на огласе, постоји и сасвим легитимна и релативно честа алтернатива - излазак на улицу. На стубовима јавне расвете, у продавницама или на зидовима кућа, често се могу пронаћи огласи којима се тражи стан. Уколико су духовито и креативно написани, они понекад могу призвати чуда. Понекад је срећи међутим потребно мало и припомоћи: нису ретки огласи који обећавају новчану награду онима који помогну при посредовању у тражењу стана. 

Онима који су спремни да плате за помоћ стоји на располагању још једна могућност: могу ангажовати агенције за некретнине (иммобилиен) односно људе који посредују у проналажењу стана или станара - маклере. То је прилично сигурна опција, нешто ће се пронаћи, али се за то плаћа провизија - максимално две месечне такозване хладне кирије плус ПДВ. 

Провизија за изнајмљивање станова се плаћа по по правилу „ко наручује, тај плаћа".  То значи, да ако нађете оглас агенције која нуди стан за изнајмљивање -  не морате да платите провизију. Другачија је ситуација, међутим, уколико стан или кућу желите да купите. Према законској одредби која је на снази од лета 2019. у том случају купац и продавац морају да поделе трошкове посредника. 

Нешто као интервју за посао

Када сте пронашли на интернету стан који вам се свиђа, онда је пред Вама нова велика препрека. Морате доказати да сте управо ви права особа за изнајмљивања тог стана. У великим градовима је из године у годину све мање стамбеног простора - захваљујући све већем приливу људи из иностранства и са села. 

Врло је дакле вероватно ћете приликом разгледања стана бити заједно с још много других заинтересованих. На крају крајева ви сте у том тренутку само један од осам милиона људи који се сваке године у Немачкој усељавају у нови стан или кућу. У тој ситуацији препоручејмо: Лепо се обуците, покажите одушевљење станом и дајте до знања да сте веома заинтересовани, напишите маштовиту пријаву, и што је врло важно: увек се смешкајте. Немојте да „играте" на сажаљење.

Власници стана односно маклери ће вас питати о вашем начину живота, и о вашим платежним могућностима, траже потврду о кредитној способности. Њу је могуће затражити путем интернета од фирме која се зове "Шуфа". Ради се о општепризнатој приватној фирми која располаже с подацима о кредитним и пословним могућностима грађана, и која на основу посебног алгоритма, прави кредитни рејтинг грађана. За три до четири дана њихова писмена потвда долази поштом. 

Ако сте међутим тек стигли у Немачку, онда Шуфа нема податке о вама. У том случају ће станодавц тражити да му предочите радни уговор или потврду о плати. У принципу, нико не би смео да пита које сте националности, али у пракси се и то питање често поставља - више или мање отворено.

Поглед у празно

Када успете да нађете стан, чека вас - поглед у празно.

У Немачкој је уобичајено да се станови или куће изнајмљују празни, некад чак нема ни сијалица. Понекад је могуће откупити кухињу од особе која је пре вас била у стану, али најчешће човек ипак мора све сам да организује. Ту је потребно бити сам свој мајстор - или имати спретне пријатеље.

И за интернет морате сами да се побринте, и то на време - нећете ваља прве недеље у стану провести одсечени од света? Катастрофа!

Што се рада у стану тиче: много тога морате сами обавити, не само при усељењу, већ често и при исељењу - ако је тако утврђено у уговору са станодавцем. Обично се ради о мањим декоративним поправкама - зидове треба окречити, попунити мање пукотине или рупице од ексера. Стан треба оставити у таквом стању, да га је без проблема могуће одмах поново изнајмити. Све то је записано у уговору - и зато га треба добро проучити. Ако вам се нешто учини нелогичним - консултујте адвоката.

"Топла" или "хладна" кирија?

Када се ради о цени, за Немачку је типично да се прави разлика између топле и хладне кирије. У топлу кирију су урачунати централно грејање, вода и друге комуналије попут трошкова одвоза смећа, нека осигурања или прања степеништа. Неки од тих трошкова се обрачунавају по квадратном метру, а неки по броју особа које живе у стану. Све ти трошкови у Немачкој носе назив - Небенкостен. Ако у згради постоји етажно грејање на гас, онда се оно као и струја, плаћају одвојено.

Хладна кирија је сума коју од кирије добија станодавац и она је мерило за цену квадрата.

Али што то конкретно значи?

Ево неколико примера: за двособни стан од 50 квадрата у Келну потребно је платити између 450 и 650 евра - хладне кирије. Уз то долази још око 165 евра комуналија. Но ако сте спремни да живите у мањем градићу, рецимо Делменхорсту, ту ће трошкови хладне кирије бити мањи - такав стан се може наћи за 330 евра. 

Притом је важно пазити да не платите превелику станарину. У Немачкој за сваки град постоји табела са максималним станаринама у одређеним деловима града. С обзиром на мањак стамбеног простора, многи станодавци подижу цене изнад дозвољеног нивоа. За сада је најскупљи град Минхен са 10,45 евра - хладне станарине по квадрату. Следе Штутгарт, Келн, Хамбург и Франкфурт.

Ни половина становника Немачке нема свој стан

Но упркос високим станаринама, Немачка остаје земља у којој се живи под киријом: Према службеним статистикама 52 одсто људи станује у изнајмљеном стамбеном простору, а само 47 одсто у становима или кућама чији су власници. То је најмањи проценат власништва станова у читавој ЕУ. Највиши проценат власништва стамбеног простора је међу становницима Румуније - тамо у своја четири зида станује чак 96 одсто становништва. 

Прочитајте ОВДЕ  какав је то невероватан пројекат отворио Путин.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА