Најновије

АМЕРИЧКА АМБАСАДОРКА ПОНИЖЕНА ПРЕД ЦЕЛИМ СВЕТОМ: Хтела да се рукује са Иранцима, а они су учинили ово...

Сједињене Државе обновиле су своју понуду да се ангажују у разговорима са Ираном, али су упозориле да ће учинити све што је у њиховој моћи да "сузбију злоћудно понашање Ирана" уколико Техеран настави да дестабилизује Блиски исток.

Кели Крафт (Фото: Јутјуб)

Амбасадорка САД у Уједињеним нацијама, Кели Крафт, рекла је да је Трампова администрација такође одбацила могућност да Иран користи нукеалрну производњу како би нормализовала дестабилизујуће понашање те земље.

Она је те коментаре изнела на седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној имплементацији резолуције која би подржала нукеларни споразум између Ирана и главних светских сила из 2015.

Амбасадор Ирана Махид Такт Раванчи назвао је понуду САД за безусловне разговоре "неискреном". САД желе да уђу у дијалог са позиције моћи кроз одржавање својих санкција и максималног притиск, "а не на равној нози", рекао је он.

"Иран не жели да преговара под претњом мача", рекао је Раванчи.

Он је рекао да би спровођење резолуције СБ УН из 2015. која подржава међународни нуклеарни споразум са Ираном "отворило пут почетку истинског дијалога".

Раванчи је рекао да је у преговорима о нуклеарном споразуму Иран одбија покушаје да укључи своје легитимне одбрамбене капацитете и његову улогу у региону. Он је рекао да "ни под којим околностима Иран неће угрозити своју безбедност".

Након састанка, камера која је преносила слику уживо из Уједињених нација забележила је како је Крафтова пришла Раванчију у ретко виђеној дипломатској интеракцији између две земље.

Крафтова је покушала да се рукује са Раванчијем и његовим колегом, али су се двојица људи наклонила и склопила руке као у молитви како би јој одговорили и избегли руковање.

Тензије између две нације високе су након што је председник Доналд Трамп унилатерално повукао САД из нуклеарног споразума Техерана са великим светским силама 2018. За администрацију иранског председника Хасана Роханија, повлачење САД и поново уведене санкције имале су разорне економске последице. Рохани се, са друге стране, суочава са највећим виђеним критикама присталица чврсте линије и било каква интеракција са САД могла би додатно да то појача.

Прочитајте ОВДЕ шта је либијској влади поручио генерал Калифа Хафтар.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА