Најновије

НОВИ ВЕЛИКИ ИЗАЗОВ ЗА ВЛАСТ: Битка за Београд!

Избори у Београду биће први следећи велики изазов и за власт и за опозицију, али и реалан показатељ односа снага на политичкој сцени.

Београд (Фото: Јутјуб)

Ко ће бити кандидат Српске напредне странке? Како ће изгледати покрет који оснива другопласирани на председничким изборима Саша Јанковић и ко ће испред те организације бити кандидат за првог човека престонице? Какви су планови Демократске странке за Београд, након што је на председничким изборима подржала Јанковића? Да ли ће председник општине Нови Београд Александар Шапић дефинитивно трчати и трку за град? Хоће ли бити неких изненађења? Све су ово питања на која ћемо дефинитиван одговор добити следеће године, за када је заказано прво наредно одмеравање снага на политичкој сцени Србије. Новоизабрани председник Србије и лидер СНС Александар Вучић изјавио је недавно да је Синиша Мали најбољи градоначелник, али да он неће бити кандидат за градоначелника следеће године, јер мора да плати цену због својих поступака. Непосредно пред председничке изборе на питање хоће ли Никола Селаковић бити нови премијер, Вучић је одговорио да он има знатан утицај и углед у СНС, али да "ускоро имамо градске и многе друге изборе, ко зна шта ће све бити". У сваком случају, Вучић ће морати да нађе снажног кандидата који ће моћи да се супротстави јакој конкуренцији. О томе како ће социјалисти наступити на београдским изборима, самостално или на листи са напредњацима, још није било речи. Александар Шапић је засад једини најавио да ће се кандидовати за градоначелника, али да неће бити на листи ниједне странке. - На градске изборе ћу изаћи по истом принципу како сам изашао и на Новом Београду. Кандидоваћу се са локалним темама, резултатима и плановима. Намера ми је да људи за мене гласају на основу мога рада, а не на основу тога кога подржавам или коме се приклањам - изјавио је Шапић. Да би капитализовао резултат који је остварио на председничким изборима, Јанковић ће морати да понови и поправи исто и следеће године. Резултати које је недавно остварио у Београду дају му одличну полазну основу. Демократска странка већ је кренула у припреме за београдске изборе, потврдио је Драган Шутановац. Како смо успели да сазнамо, општински одбори су у приправности, подижу се капацитети, контактира са чланством и активистима. - У ДС има више кандидата који би могли успешно да обављају функцију градоначелника, али смо спремни и на договор и прављење ширег фронта у ком бисмо били тачка окупљања. Уколико га будемо правили са Јанковићем или било којом другом опцијом, овог пута услов ће бити да ДС буде на челу кампање и много видљивија него што је случај био на председничким изборима - наводи извор из врха ДС. Намера лидера ДЈБ Саше Радуловића од почетка је била да се кандидује за градоначелника, а колико ће на то утицати слаб резултат на председничким изборима и хоће ли променити планове, видећемо. Кандидат би могао да буде и Бели Прелетачевић, који је на председничким изборима остварио одличан резултат.

Ђиласов повратак?

Последњих месеци се све чешће може чути да повратак на политичку сцену, и то баш кроз трку за градоначелника, планира Драган Ђилас. Бивши први човек Београда и лидер ДС недавно се после вишегодишње паузе вратио на Твитер, где је подржао студентске протесте. Многи су повратак на друштвене мреже прокоментарисали као могућност најаве повратка и у политику. Прочитајте ОВДЕ где данас почиње протестни скуп. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА