Најновије

НАТО БЕСАН НА ХРВАТСКУ: На дну по модернизацији и у врху по персоналним трошковима!

Од свих чланица НАТО, Хрватска пропорционално најмање издваја за модернизацију одбране док је по персоналним трошковима на самом врху одмах иза Грчке. На тај закључак упућују упоредни подаци о одбрамбеним трошковима држава чланица које је обелоданио генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг 29. новембра.

Хрватска војска (Фото: Министарство одбране Хрватске)

У опширној анализи Обрис наводи да је Загреб прошле и ове године на самом дну листе према уделу буџета који се издваја на модернизацију војске. У жељи да достигне циљ Алијансе да трошкови одбране износе 2 одсто бруто друштвеног производа у методологију обрачуна убачене су војне пензије.

Таквом математиком је створен привид великог улагања у оружане снаге јер се војне пензије према међународним стандардима (с обзиром да се новац исплаћује људима који нису део система одбране) не рачунају као трошкови за одбрану.

Према наводима Обриса хрватски систем одбране суочен је са проблемима у домену дугорочних планова, капиталних пројеката као и домаћим и међународним јавним набавкама а трошкови за одбрану повећавају само на први поглед. Најављени крупни пројекти попут набавке вишенамских борбених авиона и ратних бродова нису реализовани.

Са буџетским маневрисањем, односном променом методологије кренуло се на пролеће 2019. године, али је у жељи да задовољи циљеве НАТО Загреб војне пензије урачунавао у буџете одбране од 2014. године, чиме је створен привид великог улагања у војску.

НАТО је од ове године увео праксу објављивање висине трошкова за одбрану три пута годишње, у укупном износу и по персоналним, оперативним и трошковима за инвестиције.

Хрватски трошкови су постали потпуно транспарентни у марту када је пажњу стручњака привукла структура персоналних трошкова у систему одбраме Хрватске.

Поређења ради, трошкови за одбрану износили су 1,6 одсто БДП-а 2011. године, а онда стрмоглаво кренули на доле и 2016. достигли рекордно ниских 1,21 одсто БДП-а. Међутим, формално, са убацивањем пензија, 2016. године на папиру није било "толико" страшно јер је војни буџет привидно озносио 1,62 одсто БДП-а.

Хрватски војни буџет реално расте од 2016. године и процењује се да ће 2019. године на одбрану отићи 1,68 одсто БДП-а, односно око 646 милиона евра.

Према последњем ребалансу буџета из новембра 2019. године на плате, друге персоналне трошкове и војне пензије отићи ће 72,96 одсто војног буџета или 471,7 милиона евра, на инвестиције само 6,73 одсто или 43,5 милиона евра, а осталих око 20 одсто на редовне трошкове и операције.

Ти параметри нису у складу са препорученим пропозицијама НАТО по којој државе до 50 одсто буџета треба да се издваја за персоналне трошкове, 30 одсто за редовне трошкове и операције и 20 одсто на инвестиције.

То је Хрватску сврстало на последње место по уделу трошкова инвестиција у војном буџету, а по персоналним трошковима на одмах испод Грчке која држи прво убедљиво место.

Усвојен закон о Брегзиту! Више о томе ОВДЕ.

Извор: balkansec.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА