Најновије

АМЕРИ У СИРИЈИ НЕ УЗИМАЈУ САМО НАФТУ: Турци тврде да је Војска САД отела необичан плен, хитно изнет ван земље! (ВИДЕО)

Турски Дејли Сабах и СОХР из Лондона јављају како је на основу више извештаја потврђено да је америчка војска „пренела“ тоне злата из подручја у Сирији које је Исламска држава држао под окупацијом.

Сирија (Фото: Јутјуб)

Према извору који је разговарао с курдском агенцијом БНА, америчке снаге су пребациле око 50 тона злата са подручја која су раније држали терористи „калифата“ у источној сиријској регији Деир ез-Зор.

Турци су пратили овај трансфер јер су заинтересовани за део злата ког су америчке снаге дале сиријском огранку Курдистанске радничке станке, односно ИПГ милицијама.

Злато је наводно превезено из бивше америчке војне базе у Аин ал-Арабу, познатијим под курдским именом „Кобани“.

Америчке снаге су узеле и 40 тона златних полуга које су терористи такозване Исламске државе узели из ирачке провинције Мосул као ратни плен.

Локални извори који су разговарали са сиријском новинском агенцијом САНА тврдили су да су америчке трупе злато преместиле у велике сандуке, што је било благо отето у јужној Хасаки.

Према извештајима, информацију о томе где се злато налазило су америчкој војсци дале заробљене вође ИД.

Тврдња се поклапа са извештајем такозваног „Сиријског опсерваторијума за људска права“ са седиштем у Великој Британији, које наводи да су YПГ уз подршку америчке војске пребациле 40 тона злата које су терористи ИД оставили у Деир ел-Зору.

Ако у обзир узмемо тренутну цену чистог злата на берзама, где се килограм продаје за нешто више од 47.000 долара, 50 тона би вредело око 2,3 милијарде долара.

САД, некада водећа криминална суперсила у коју су сви гледали са страхопоштовањем, претвориле су се у „силу“ која узима ратни плен, ког је раније, по правилу, као мито остављала локалним марионетским владама.

Сада, уз украдену сиријску нафту, на којој зараде око 30 милиона долара месечно, ратном плену треба додати и ових нешто више од две милијарде долара вредног сиријског и ирачког злата.

Изгледа пуно, али за ратну машинерију попут Пентагона, који је уз војно-индустријски комплекс с новим буџетом добио 738 милијарди за 2020. годину, овај новац може да покрије нешто мање од 24 сата буџетских издвајања Сједињених Држава за „одбрану“.

Вреди ли то губитка међународног „угледа“ моћне суперсиле и владара света? Вероватно не, али је ситуација таква да се ови „неважни детаљи“ више не узимају у обзир.

Прочитајте ОВДЕ   све о кампањи “Зора Идлиба”.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА