Најновије

Топ 5 најстрашнијих божићних традиција, а једна је и наша!

Најгоре што у време божићних празника може да се деси једном детету које живи у земљама у којима је енглески матерњи језик јесте да очекује поклон и да га не добије. Деца у другим земљама могу да очекују нешто много горе.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Наиме, портал Гардијан бавио се легендама које се деценијама испредају у појединим земљама и које нису ни приближно "ружичасте", како би се очекивало...

1. Госпођа Пехта (Аустрија и Баварска)

Ова госпођа је заправо вештица која долази да види ко је био лош, а ко добар. Она сече стомаке деце која су била лоша и у њих ставља сламу.

2. Мари Луид (Велс)

Замислите ово: Нова је година, а ви сте дете у Велсу. Чујете куцање на вратима. Отворите их. Над вашом главом стоји створење с коњском лобањом и са огромним огртачем. Прате га људи који певају. Уместо очију, коњска лобања има лажне очне јабучице. Уста су му мало отворена, а ви се у тренутку паралишете од страха. И док се презнојавате од страха одрасли једни другима честитају Нову годину.

3. Ханс Трап (Француска)

Према веровању у Алзасу, Ханс Трап је био локални човек, веома похлепан и бескрупулозан. Како би постао богат склопио је договор с ђаволом. Након што је због тога избачен из Католичке цркве изгубио је и богатство и друштвени положај. Тада је почео да лута по селу прерушен као страшило. У једном тренутку је пожелео да проба људско месо. Намамио је дечака пастира, убио га и скувао. Пре него што га је загризао ударио га је гром. Ханс је умро, али се, како легенда каже, на Божић он враћа, иде од врата до врата и тражи малу, укусну децу, додаје се у тексту Гардијана.

4. Караконџуле (Грчка, Бугарска, Србија, Турска)

Караконџуле или Калликантзари, како их зову у Грчкој, јесу демони који већи део године проводе под земљом покушавајући да призову апокалипсу. Током божићних празника излазе на површину земље и изазивају свађе и зло. Понекад их описују као црна крзнена створења која имају кљове и рогове. Обично су мужјаци.

5. Пер Фујта (Француска, Белгија, Швајцарска)

Фујта је био месар, а он и његова жена су отимали, пљачкали и убијали имућну децу, а потом су скривали њихова тела у бачве за сољење меса. Свети Никола је открио злочин и оживео децу, а за казну је Фујта постао његов роб. Он иде са Светим Николом свуда и плаши проблематичну децу.

Прочитајте ОВДЕ   какво је то језиво библијско пророчанство откривено.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА