Најновије

ЗА ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ СПЦ ЈЕ МИТ: Ево чиме још покушавају да оправдају зликовачки закон!

Влада Црне Горе објавила је данас на Твитеру пет митова о предлогу закона о слободи вероисповести, а један од тих митова је, како се тврди, да су сви православни верски објекти на територији Црне Горе власништво СПЦ.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Из Владе Црне Горе навели су да је први мит да држава отима имовину верских заједница.

- Овим законом се утврђује проста правна чињеница да културно благо које је кроз векове стварано од државног новца припада држави, односно свим грађанима. Дакле, само она верска имовина која представља културно добро, а стицана је од јавних прихода државе или је била у државној својини до губитка независности Црне Горе 1918. године, биће регистрована као државна својина. И то само под условом да не постоје докази да над том имовином право својине има нека верска заједница - наводи црногорска влада.

Са друге стране, додаје, ако је нека верска заједница стекла одређену имовину у складу са законом који данас важи или који је некада важио, држава ће то поштовати.

Други мит, по мишљењу црногорске владе, је тај да је СПЦ старија од државе Црне Горе и да су сви православни верски објекти на територији Црне Горе њено власништво.

- Истина: У време Књажевине и касније Краљевине Црне Горе, Српска православна црква, као правни субјект под тим именом, није постојала. Имовина коју је православна црква користила на територији Црне Горе пре 1918. године била је власништво државе, што доказује чињеница да верска заједница никада није имала право да без сагласности државе располаже имовином коју је користила - наводи црногорска влада.

Како је општи правни принцип, још из римског права, да власништва не може бити без права располагања, сасвим је јасно да је држава, а не црква у Црној Гори власник верских добара, додаје се.

- Дакле, црква је користила имовину и убирала плодове од верске имовине, али је власник те имовине у Књажевини, касније Краљевини Црној Гори несумњиво била држава - наводи се у објави.

Трећи мит је да држава тера верске заједнице да се региструју, наводи црногорска влада и објашњава да је истина да то не постоји као законска обавеза, али да оне верске заједнице које то не желе неће имати све погодности које уживају регистрована правна лица.

Влада у Подгорици наводи да је четврти мит да "држава хоће да избаци СПЦ из православних храмова и да на њено место доведе ЦПЦ".

Тврди се да је најбоља потврда да утврђивањем државног власништва над верским културним добрима држава не намерава да угрожава права верника јесте чињеница да је Престоница Цетиње, а не СПЦ, уписана као власник Цетињског манастира, па то ни на који начин не ограничава права и слободе свештенства и верника СПЦ у једном од најзначајнијих културних, историјских и верских здања у Црној Гори.

Дакле, како објашњавају, предложени закон утврђује имовинска права државе над верским објектима које је сама држава градила и стицала кроз векове и који представљају културну баштину и имовину свих грађана Црне Горе и њиме се не уређује верски живот унутар било којег верског објекта, нити се било ко избацује или усељава у верске објекте.

Пети мит је, по мишљењу владе Црне Горе, тај да је Предлог закона утврђен без дијалога са СПЦ.

Наводи се да је истина да је нацрт закона припремљен још 2015. године и да су у јавној расправи која је уследила, учествовале и коментаре дале све верске заједнице, као и академска заједница и цивилни сектор.

- Где год су предлози верских заједница били у складу са међународним правним стандардима и јавним интересом они су прихваћени. На крају је СПЦ сама одбила дијалог о спровођењу препорука Венецијанске комисије, условљавајући тај дијалог доношењем закона о реституцији - саопштила је влада Црне Горе.

Трамп послао писмо Путину! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА