Најновије

ЈЕДАН ЧОВЕК ОДРЕДИО СУДБИНУ "ЛИЈЕПЕ ЊИХОВЕ" Аналитичари објаснили: Не треба нам други круг - јасно је ко ће бити нови председник Хрватске!

После првог круга председничких избора у Хрватској, на којима су највише гласова освојили Зоран Милановић и Колинда Грабар-Китаровић, политички аналитичари указују да ће резултат другог круга зависити од гласача Мирослава Шкоре.

Хрватска, избори (Фото: Јутјуб)

Анализирајући резултате избора, на којима је Милановић освојио 29,57 одсто гласова, Грабар-Китаровић 26,64, а Шкоро 24,42, Жарко Пуховски каже да су они показали снагу две традиционално најјаче странке у Хрватској, ХДЗ-а и СДП-а.

"Избори су показали да се ради о сучељавању странака. СДП је изнад свих очекивања успео да постигне добре резултате свог кандидата у првом кругу, изнад онога што су показивале предизборне анкете", казао је Пуховски, предвиђајући победу Грабар-Китаровић у другом кругу.

Сматра да је ХДЗ-ова страначка машинерија налошију кандидаткињу успела да прогурати у други круг избора.

Пуховски је за портал Индеx рекао да сматра да је овај резултат "велики успех ХДЗ-а", јер је Колинда била "катастрофална кандидаткиња".

Он је прокоментарисао и синоћњи говор Грабар-Китаровић, називајући га "жалосним и лошим" и говором особе која "нема контролу над реалношћу".

Пуховски при том указује на парадоксе - да Грабар-Китаровић говори о будућности, а спомиње Вуковар, говори о демократији, а позива се на заједништво.

"Било би добро да нестане на два-три дана, да се прибере, па да се у мање лошој форми појави у завршници кампање", закључио је он.

"Милановић је формално победник првог круга избора, али његов резултат није ни изблиза такав да би му давао било какве изгледе у другом кругу", рекао је за Хину Давор Ђенеро.

Гласови деснице на овим изборима били су подељени између Шкоре, који је више гласова бирача освојио у Славонији, и Грабар-Китаровић, која је више бирача освојила у Далмацији, сложили су се политички аналитичари.

Чињеницу да је Грабар-Китаровић добила највише гласова у Далмацији, аналитичар Драган Багић објашњава тиме да је тај део Хрватске традиционално врло лојалан ХДЗ-у без обзира на то што се догађало и која је струја владала ХДЗ-ом.

"Славонија је нешто мање лојална и у више су наврата бирачи десног спектра тражили неку алтернативу ХДЗ-у. Славонија је у том смислу динамичнија и политички плуралнија од Далмације", казао је Багић, који прогнозира победу Милановића.

О томе коме ће у другом кругу отићи гласови Шкоре, аналитичари Ðенеро и Пуховски сложили су се да ће се већина њих прелити кандидаткињи ХДЗ-а, што ће јој на крају донети победу.

"Шкорини гласови, у размери два према један, ићи ће Грабар-Китаровић, док ће једна трећина бирача одустати од изласка на изборе, што ће бити довољно да она, како се сада чини, победи у другом кругу", уврдио је Пуховски.

Политички аналитичар Тихомир Ципек изјавио је да је Хрватска отишла у десно и да се то показало и на недељним председничким изборима.

Ти трендови су пристуни свуда у Европи, па сад и у Хрватској", рекао је Ципек за Нову ТВ коментаришући резултате председничких избора у Хрватској.

Прочитајте ОВДЕ  шта се то у уторак дешава у Подгорици.

Извор: Танјуг/Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА