Најновије

СВЕШТЕНСТВО ПАНТОКРАТОРА ЖЕЛИ ДА УТВРДИ ИСТИНУ: Манастир покреће истрагу, одакле женске кости на Светој гори

Манастир Пантократор покренуће истрагу како би се утврдило коме припадају женске кости које су недавно открили амерички археолози на територији тог манастира на Светој гори.

Света гора (Фото: Јутјуб)

Пре неколико дана одјекнула је вест о проналаску женских костију на месту где је строго забрањен приступ припадницама нежнијег пола. После вишемесечног испитивања узорака, амерички антрополог Лора Вин Антикас је закључила да кости по величини и облику припадају жени, да су ту сахрањене други пут, што значи да су пренете пажљиво с првобитног места сахране.

Једна од теорија јесте да пронађени посмртни остаци припадају српској царици Јелени Страцимировић Немањић, супрузи цара Душана Силног. Ова теорија темељи се на легенди да је она била једина жена којој је било дозвољено да борави на светој земљи.

- Манастир ће лично да покрене истрагу, мимо других институција, урадиће то самостално са грчком државом, како би се утврдило чије су кости. Манастир не жели да буде мета спекулација и због тога ће са стручњацима радити на откривању ове мистерије, након чега ће у јавност изаћи са резултатима истраге - каже за Курир свештеник из манастира Пантократор.

Он додаје да се и за време турског ропства дешавало да нека жена кришом уђе на територију Свете горе, али начин на који су пронађене кости сахрањене указује да је пре реч о неким важним личностима, а не анонимним људима. - Са друге стране, једина жена у историји којој је био дозвољен улаз на Свету гору била је царица Јелена, али и то је легенда.

О боравку цара Душана постоје тапије, постоји маслина коју је засадио, крст који је изградио, али о Јелени не постоји званичан писани траг да је боравила на Светој гори - објашњава наш саговорник.

Иначе, после смрти цара Душана 1355. године, Јелена се закалуђерила као монахиња Јелисавета, а умрла је 1376. Према речима нашег извора, она је сахрањена у Скадру, потом су њени посмртни остаци пренети у Призрен, у манастир Свети архангели, где је био сахрањен и цар Душан. Саркофаг са посмртним остацима цара Душана данас се налазе у Цркви Светог Марка у Београду.

- То су званични подаци. А да ли су те нађене кости њене или нису, утврдиће истрага - закључује извор.

Прва жена на Светој Гори

Царица Јелена је зиму 1347/1348. године провела на Светој гори. Наводно је све време ношена у носиљци како не би дотакла свету земљу. У носиљци је јела, спавала, вршила нужду. На Свету гору доведена је због епидемије куге, која је између 1347. и 1354. године покосила Европу. Управо на тим подацима се заснива теорија да кости које су недавно пронађене могу бити њене.

Прочитајте ОВДЕ  шта је то најављено у Црној Гори, а тиче се свештенства.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА