Најновије

ТЕРОР НАД СЛАБИЈИМ У ХРВАТСКОЈ НЕ ЈЕЊАВА! Полиција пуцала на мигранте! Преживели кажу крв на земљи никада неће заборавити

У хрватском лучком граду Ријека Фарук, 18-годишњи имигрант из Авганистана, бори се за свој живот, након што је рањен 16. новембра у шуми код планине Тухобић, у покушају да пређе границу са Словенијом са десетинама других имиграната.

Хрватска полиција (Фото: Јутјуб)

Хрватска полиција тврди да је један њихов припадник ненамерно пуцао и испалио само један метак, али четворица сведока са којима је разговарао “Гардијан” верују да је Фарук намерно погођен и да је полиција запретила његовим сапутницима да ће доживети исту судбину ако покушају поново да пређу границу.

Вести о пуцњави стигле су 200 километара даље, до имигрантског кампа Вучјак у Босни. Густ снег последњих недеља отежао је живот за 600 имиграната који живе у том кампу. Већина их је стигла у Босну преко Турске, у нади да ће преко Хрватске стићи до Словеније и наставити пут Италије, Аустрије или Немачке.

Сваке ноћи група од око 80 људи покушава да пређе из Босне у Хрватску, где их на најдужној спољној европској граници чекају полицијске патроле, наоружане пендрецима и пиштољима и опремљене наочарима за ноћни вид. Азиланти прелазак границе називају “игром”, али нема ничег забавног у вези с тим, истиче “Гардијан”.

Фаруков пријател Асмад (16) каже да није чуо вести о њему од 16. новембра. Асмад је био са њим у ноћи кад је Фарук рањен.

-Било је око 60 људи те ноћи кад нас је приметила хрватска полиција. Хрватски војници су нас гурнули на тло и онда нас тукли. Нас око 20 је стога почело да бежи, а један је рањен. То је био Фарук. Повикао је: “Рањен сам!” – испричао је Асмад.

Од тих 20, четворица су успела да побегну, а полиција је успела да похвата остале бегунце.

- Ухватили су нас и вратили на границу с Босном. Кад смо се вратили тим путем назад видели смо Фарукову крв на земљи. Његова торба је и даље била тамо. И даље не знамо где је, нити знамо нешто о другим пријатељима који су нестали те ноћи. Не знамо где су. Полиција нас је вратила на гранични прелаз и војници су стајали тамо док смо ишли путем. Тад су нас претукли, једног по једног. Никад нећу заборавити крв коју сам видео на земљи. И даље ми је у глави. Питали смо се шта су то они урадили – наводи Асмад.

Хрватска полиција је за медије саопштила да је једна особа у групи од 16 имиграната који су заустављени те ноћи озбиљно рањена.

-Оно што могу рећи у овом тренутку је да није установљено да је употреба ватреног оружја била усмерена на специфичну особу са намером деловања против ње – изјавио је министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић.

Али, људи који су били са Фаруком те ноћи верују да пуцњава није била случајна.

-Бежали смо и видели да је он рањен. Видео сам његово тело како лежи на земљи – прича Пакир (16) из кампа Вучјак.

-Није био само један пуцањ. Било их је више. Кад ненамерно упуцаш неког испалиш један метак, не много и не све у исту особу – истиче Зариф (19).

Власта Орлић-Карбић, анестезиолог болнице КБЦ у којој је смештен Фарук, изјавила је да је он има вишеструке, животно угрожавајуће повреде грудног коша и абдомена. Ово није први пут да је хрватска полиција оптужена за бруталности, указује “Гардијан”. Хуманитарни радници, лекари, граничари и званичници Уједињених нација документовали су систематско злостављање и насиље полиције, са имигрантима који су често претучени, опљачкани и чак им је скинута одећа.

Полиција је на западу Хрватске 28. новембра погодила још једног имигранта, те такође тврдила да је он случајно погођен док се опирао хапшењу. Раније ове године је хрватска омбудсманка Лора Видовић примила анонимно писмо особе која је навела да је хрватски граничар и која је у детаљима изнела употребу бруталне силе против имиграната. У писму се наводило да је полиција примила наређења да враћа имигранте без докумената, да им одузме новац и уништи мобилне телефоне.

“Учествујем у заштити државне границе на неодређено. Немам ни воље ни снаге да погледам шта се дешава тим људима”, наведено је у писму.

Ниједан од четворице сведока рањавања Фарука није покушао поново да пређе границу. У кампу Вучјак нема ни грејања ни струје, а напољу је минус.

-Ситуација је веома лоша. Мигранти пате због услова у кампу. Има доста инфекција, рана, упала плућа и кашљања - каже Аника Холгерсон, лекар у Вучјаку.

Неки су стога отишли у Тузлу да потраже склониште, али други и даље ризикују да оду на север – група од шесторо Авганистанаца од којих су неки претучени и још имају видне повреде – разбијене зубе, модрице, уједе полицијских паса на потколеницама.

- Доста са овим злостављањима. Зашто ово раде? Третирају ове људе као животиње – истиче Семра Окановић, лекар из Велике Кладуше близу хрватске границе.

Из ријечке болнице су навели да је Фарук у стабилном стању. Хрватска полиција је навела да окружни тужилац спроводи истрагу инцидента и даље нису коментарисали случај.

-Чињеница је да се велик број појединаца креће такозваном Балканском рутом без докумената и без проблема. Чињеница је да Босна не успева да заштити своју источну границу, нити западну са Хрватском. Као чланица Европске уније Хрватска има обавезу да заштити своју границу, која је спољна граница ЕУ. Хрватска то и ради, и што се тиче источне и што се тиче западне границе – рекао је портпарол полиције.

Камп Вучјак је у међувремену затворен, због хладноће и лоших услова.

У Црној Гори подржан предлог закона о слободи вероисповести, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц/ theguardian. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА