Најновије

ЂУРИЋ: Можда буде нових избора на Косову и Метохији

Нико не зна да ли ће и када бити формирана влада у Приштини, а можда ће доћи и до нових избора на КиМ, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и истакао да то највише зависи од страног фактора.

Ђурић (Фото: Канцеларија за Косово и Метохију)

Ђурић је тако одговорио на питање, гостујући на Тв Хепи, када можемо очекивати формирање владе у Приштини и наставак дијалога и додао да свакако формирање владе у Приштини иде много теже него што су они најављивали и обећавали.

"Не бих се изненадио да буде и нових избора. Ипак, страни фактор у Приштини има доминантну улогу у томе и у овом случају имаће одлучујућу улогу да ли ће они успети да се међусобно договоре или не".

Ђурић је рекао да су на изборима на КиМ представници Србије успели да освоје 10 од 10 мандата у косовском парламенту значи да данас не могу без Срба на КиМ да формирају владу и диктирају услове.

Како каже, зато су хтели да узму "Рашића или Рађу Трајковић или неке друге Србе који прихватају независност Косова, како би онда преосталих осам или девет српских представника од укупно 10 били бачени у страну без обзира што они представљају вољу већине Срба на КиМ.

На питање какав је био разговор са Аљбином Куртијем на недавном скупу у Берлину, Ђурић је рекао да је то био шири скуп и да је у том тренутку када је трајала општа хистерија и напад на Србе и Ивана Тодосијевића који је осуђен на две године затвора само зато што је рекао да је "Рачак" лажни повод за агресију на нашу земљу, иако он није рекао да у Рачку није било никаквих убистава, нити је дао правну квалификацију.

"И када је председник Србије јавно рекао - не то је гажење људских права Ивана Тодосијевића и покушај да се свим Србима забрани да изнесу свој став о томе, тада креће симултани напад из целог региона, од свих албанских лидера, као и Куртија", навео је Ђурић.

Додаје да се на том састанку у Берлину Курти понашао врло пристојно и коректно, као и да је на скупу било још око 70 учесника.

"Мој посао је и да разговрам са свим лидерима сепаратиста", рекао је Ђурић и додао да је више од 200 пута учествовао у разговорима у српским делегацијама.

Каже да у Србији представници опозиције глорификују Куртија и покушавају да га представе као великог борца за људска права и да је Вук Јеремић о њему говорио као о интелектуалцу и патриоти и човеку од врхунског интегритета.

Ђурић је запитао патриоти чије државе?

Такође, Ђурић истиче да се представници опозиције неодговорно понашају према својој земљи и да тако сами себи чине медвеђу услугу, као и да зато немају подршку народа, а не због изборних услова.

Директор Канцеларије за КиМ наводи да је ова власт за разлику од претходне успела да издејствује 17 повлачења признања независности Косова.

"Ми смо изградили 1.700 станова и кућа смо изградили за наше људе на КиМ у претходних пет година", нагласио је Ђурић и запитао зашто то претходна власт није урадила за Србе на КиМ.

Ђурић додаје у Србији не би требало да се делимо као друштво и стварамо тензије већ да почнемо да се окупљамо око стратешких праваца развоја које смо успели да дефинишемо.

Говорећи о "малом Шенгену", Ђурић истиче да те иницијативе не би било да је није покренуо председник Србије Вучић и да је у интересу и Србије и свих других у региону да постоји слобода кретања.

То што Вучића нападају Бошко Обрадовић и Аљбин Куртин због те иницијативе само показује да ради праву ствар.

Ђурић истиче да Србија покушава да реши питање КиМ и са представницима САД, као и са Русије и Кине и другим земљама, како би искористили сваку могућност да радећи да изложимо наше аргументе.

Он је рекао да је на скупу у Берлину Хашим Тачи покушао да приговори српској страни и да се јавио, Ђурић, за реч и снажно сам одговорио.

"Видео сам да се Курти на то смешкао. У наставку, на поподневним седијама сам такође енергично одговарао и мислим да му после више није било смешно".

На коментар да опозиција приговара је разговарао са представницима Самоопредељења и на скупу у Тирани, Ђурић је рекао да је испред СНС-а учесвовао на скупу политичких партија са Балкана.

Додао је да се на том скупу није разговрало о односима Беогада и Приштине.

У једном дану наша земља изгубила 15.000 пушака! Све је претопљено у Железнику! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА