Најновије

НОВА СТРАТЕГИЈА ОДБРАНЕ СРБИЈЕ: Седам националних интереса, нема независног такозваног Косова…

На седници Народне скупштине Републике Србије, министар одбране Александар Вулин представио је два најважнија стратешка документа у области одбране – Стратегију одбране Републике Србије и Стратегију националне безбедности.

Војска СРБИЈЕ (Фото: vs.rs)

Обраћајући се посланицима, министар Вулин је рекао да му је велика част што може да представи два кровна документа која дефинишу стратегију, не самоодбране, него и стратегију политике наше земље.

– Република Србија помно прати промене у окружењу и прилагођава своју одбрамбену и безбедносну политику тим променама, како би на најбољи начин заштитила своје националне и одбрамбене интересе, а то су очување суверености и територијалне целовитости, војна неутралност, брига о српском народу ван граница Србије, европске интеграције и ефикасна правна држава. То су основна полазишта за израду стратегијских докумената – рекао је Вулин.

Он је нагласио да су у документу утврђени национални интереси и основе система националне безбедности.

– Посебно се истиче да за Републику Србију није прихватљиво противправно и једнострано проглашена независност територије коју административно обухвата Аутономна покрајина Косово и Метохија. Сматрамо то угрожавањем националне вредности и интереса наше земље – рекао је министар одбране и додао да „Стратегија утврђује седам националних интереса: очување суверенитета независности и територијалне целовитости Републике Србије, очување унутрашње стабилности и безбедности Републике Србије и њених грађана, очување постојања и заштите српског народа где год он да живи“.

– У овом документу истакнут је став да је за Србију апсолутно неприхватљива косовска независност. Овде долазимо до још једне од кључних елемената стратегија које су пред вама. Наше чврсто опредељење о инсистирању на политици војне неутралности. Управо због тога, приметићете да се у овом документу, осим помињања наше сарадње са НАТО, кроз Партнерство за мир, што сматрамо оптималним нивоом наше сарадње, дакле искључује чланство – говори и о нашој сарадњи са ОДКБ-ом, дакле Уговором о колективној безбедности – навео је Вулин.

Шта доносе измене Закона о Војсци Србије, прочитајте ОВДЕ.

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА