Најновије

ВУЧИЋ: Сви ће једном у "мали Шенген"

Председник Александар Вучић не искључује могућност да иницијатива "малог Шенгена" "пропадне" под притиском споља. Каже да ће Србија гледати да гради што боље односе, ко год победи у Хрватској. Тему закона о слободи вероисповести, покренуо је, каже, са председником Црне Горе Милом Ђукановићем.

Вучић (Фото: Председништво)

Александар Вучић је за О2 телевизију рекао да нису у свим центрима Европске уније срећни због иницијативе "малог Шенгена".

"Они не воле да Балканци сами воде своје послове, нелагодно се осећају кад не одлучују они о нама", приметио је председник Србије, али не могу, додаје, директно да се супротставе, јер иницијатива почива на четири слободе, односно вредности које су темељ Европске уније, слободе кретања људи, капитала, услуга и роба.

Неки у региону су размишљали по принципу: "Зезнули смо Србе, нећемо у то, то је њихова идеја, и пропашће", каже председник и додаје да се не би изненадио да се то догоди, али идеја је лансирана и то се не може пренебрегнути.

Ипак, уверен је да ће се једном све земље региона придружити тој иницијативи, јер су њене предности и бенефити за грађане несумњиви.

Само од слободе кретања уштеда је, процењује се, преко две милијарде евра.

Такође, шире тржиште значи више инвеститора, указао је Вучић. 

Председник је указао да премијер Албаније Еди Рама даје предност могућности економске сарадње, за разлику од неких других из региона, који инсистирају на томе да се ми само извињавамо и говоримо како смо геноцидан народ, што им је једина политика.

Истакао је да је Рама, у случају иницијативе "мали Шенген" показао ретко виђену храброст.

А упитан када ће бити настављен дијалог Београда и Приштине, он је одговорио: "Откуд знам, не знам ни када, ни да ли ће да формирају владу, ни када ће укинути таксе". 

Гледаћемо да градимо што боље односе, ко год у Хрватској да победи

Председник је рекао да ће Србија, ко год да победи на изборима у Хрватској, честитати победнику и гледати да ради на што бољим односима две земље, а ако тога не буде, чуваћемо мир и стабилност.

Каже да је пратио изборе у Хрватској и да је за разлику од других нешто боље прогнозирао исход, те да је и другачије доживео завршну дебату.

Казао је да је мислио да ће Зоран Милановић победити у првом кругу, а да је Мирославу Шкору требало, де факто, још три дана кампање да уђе у други круг и постане председник.

Упитан шта би за Србију било боље - победа Милановића или Колинде Грабар-Китаровић - Вучић је објаснио да шта год би рекао то би помогло оном другом, јер би рекли да Вучић навија за неког и тиме би други добио ветар у леђа.

На питање о његовом односу према Милановићу, који је био премијер Хрватске, рекао је да шта год мислили један од другом, две земље ће морати да поправе односе у будућности.

"Не мислим о њему ништа ни горе, ни боље. Наш посао је да сарађујемо са Хрватском", казао је Вучић.

Покренуо сам тему цркве с Ђукановићем, односи су комплексни

Председник је рекао да Србија није срећна због Закона о слободи вероисповести који је предложила црногорска влада, али да нисмо ми ти који ће да одлучују о томе. 

Навео је да је Србија право да одлучује у Црној Гори изгубила много давно, а на крају формално 2006. године, када, захваљујући тврдокорности наше тадашње власти, није било договора и Црна Гора је расписала референдум о независности, коју је потом и прогласила.

Тему закона о слободи вероисповести, покренуо је, каже, са председником Црне Горе Милом Ђукановићем.

"Разговарао сам са председником Црне Горе Милом Ђукановићем, чуо од њега одређене аргументе, рекао њему свој став о томе. Видећемо шта ће да буде", рекао је Вучић.

"Таман и да су црногорске власти за све у праву, постоји једна ствар од које не може да побегне, не можете после 100 година државине и права коришћења својине да кажете 'ми сад имамо друга правила'", закључио је Вучић.

Председник је рекао да је уверен да ће нови британски премијер Борис Џонсон доћи у посету Србији и навео да ће нашу земљу наредне године посетити председници Кине и Русије, Си Ђинпинг и Владимир Путин, као и немачка канцеларка Ангела Меркел. 

Председник верује да ће нови инвестициони план, који ће ускоро представити јавности, бити остварен у наредних пет или шест година.

Вучић је најавио да ће тај план представити 28. децембра, заједно са премијерком Аном Брнабић. 

Оптужбе су пале у воду, али је "Крушик" тешко оштећен

Председник је истакао је да је пренаглашеном "афером Крушик" направљена огромна штета "Крушику2 и Ваљеву.

Када је реч о том случају и евентуалној одговорности министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, председник се осврнуо на два кључна питања која би подразумевала неку законску одговорност.

Упитан да ли је било злоупотребе, да ли је оштећен СДПР, да ли се ради о кривичном делу и да ли тужилаштво не ради свој посао, Вучић је казао да је једина озбиљна оптужба с тим у вези коју је чуо на самом почетку била да је неко уговарао посао по нижој цени да прода минобацаче компанији у којој је запослен отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

"Та оптужба је пала у воду, јер није истинита", казао је он и додао да је то потврдио и Југоимпорт који је саопштио да је продавао свој производ за један до два одсто нижу цену, што нису морали, али, то је њихова ствар, а држави је свеједно ко купује производе наше наменске, битно је само да се продаје.

Избори 26. априла или 3. маја

Председник је рекао да ће избори бити одржани 26. априла или 3. маја, а на питање да ли ће СНС на те изборе изаћи са досадашњим коалиционим партнерима, одговорио је констатацијом да и у СНС и у коалицији појединци о изборима размишљају као о плену.

"Мислио сам да да избори буду 22. марта или чак 15. марта, али ме Ана Брнабић замолила да то пролонгирамо, тако да ће они бити одложени за неких 40 дана и видећео да ли ће бити 26. априла или 3. маја.

Просечна плата у јануару 515 евра

Очекујем да децембар завршимо са привредним растом од четири одсто, а да просечна плата у јануару буде око 510 до 515 евра, најавио је председник.

Према његовим речима, по просечној плати тако ћемо у региону Западног Балкана делити прво место са Црном Гором.

"Не заборавите да смо ми кренули са просечном платом од 350 евра, а да су они тада имали 512 евра. Имамо сада и врло ниску стопу јавног дуга, између 51 и 51,5 одсто", рекао је Вучић.

Након Норвешке, сада се и Пољска противи куповини америчких Ф-35. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА