Најновије

ЖЕЛЕ ДА ОД ЈОРДАНА НАПРАВЕ ПАЛЕСТИНУ: Ово је план Израела да свргне хашемитску династију!

Израел планира свргнути јорданског краља Абдулаха 2 с циљем проглашења Јордана државом Палестинаца и накнадне анексије целе окупиране Западне обале.

Израелска војска (Фото: Јутјуб)

У чланку објављеном у понедељак израелски лист Харетз објавио је “велике планове” које израелски ултрадесничари имају за Јордан, међу којима се истиче “раскидање мировног уговора с Јорданом”.

“Чини се да је анексија долине Јордана тактички маневар с циљем убијања две птице једним каменом, обе да се омогући анексија Западне обале и доведе до поништења мировног споразума с Јорданом. Стратешки циљ је срушити хашемитску династију и испунити сан Израела да Јордан постане Палестина“, наводи се у извeштају којег је припремио Рогел Алпхер.

Према Харетзу, израелски ултрадесничари “мрзе јорданског монарха и његову владавину, због супротстављања експанзионистичкој политици Тел Авива, називају „илегалном”.

„Јордан зависи о Израелу и његовој  доброј вољи. Ако се усуди отворити уста о долини Јордана, Израел ће им прекинути набавку воде. Циљ је понизити Абдулаха 2., направити га будалом, све док он сам не суспендује или опозове мировни споразум, а тада ће бити могуће деловати како би га се свргнуло с власти”, рекао је Рогел Алпхер.

У ствари, израелска десница очекује “Јорданско пролеће”, устанак Палестинаца који ће преплавити улице Краљевине Јордан, док не успеју свргнути краља. Када се Абдулах 2. свргне и Палестинци завладају Јорданом, биће изведива анексија Западне обале, али и успостава “конфедерације” између Палестинске националне управе (ПНА) и “Палестинског Јордана”.

Абдулах 2. и мировни уговор Јордана с Израелом представљају сметњу за овај пројект, стога се јорданског монарха мора елиминирати, додали су израелски медији.

Да ово нису само маштарије радикалне деснице у Израелу потврђује чињеница да су анексија окупиране Западне обале и долине Јордана део изборних обећања премијера израелског режима, Бењамина Нетанјахуа. Израелски покушаји узурпирања још више палестинског територија покренули су талас осуда и одбацивања у свету.

Раније је о пројекту дестабилизације Јордана за Харетз опширно писао дописник листа из Вашингтона Ори Нир, а као одговор на ове претње је јорданска војска почетком овог месеца провела велике војне вјежбе.

Током опсежних војних вежби, чији је део био сценарио инвазије на краљевство са запада, било је увежбавање минирања мостова преко реке Јордан. Вежбе су пратили представници краљевске палате, а дио је емитован и на државној телевизији.

Харетз се тада питао која то мистериозна и неименована земља прети Јордану са запада? Аутор чланка се пожалио „како су вежбе у складу с јасном анти-израелском реториком која се чула у јорданским медијима“. Краљ Абдулах је био бесан на премијера Бењамина Нетанјахуа када је пре избора у септембру прогласио израелски план за анексију долине Јордана.

Режим из Тел Авива окупирао је Западну обалу, Ал-Кудс или Јерузалем, Појас Газе и Голанску висораван у рату 1967. године 1980. је прогласио анексију Источног Јерузалема, а 1981. Голанске висоравни. Ниједан од тих покрета није међународно признат.

450 километара руске територије под „кишобраном“ америчког радара! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: logicno. com/Нермин Н.

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА