Најновије

ЕУ ГУБИ СВОЈЕ МЕСТО У ЦЕНТРУ СВЕТА! Ево које земље ће преузети примат на планети! Ово сигурно нисте очекивали!

Вековима, државе које сада чине Европску унију биле су део једног од најбогатијег и најутицајнијег региона у свету, међутим Европа губи своје место у центру света.

Седиште ЕУ (Фото: Јутјуб)

Tо се мења јер, афричке и азијске земље чине све већи део "глобалне економске пите" захваљујући муњевитом расту становништва, у односу на све мање демографске податке старог континента.

Тренутно, 28 земаља ЕУ чинило је више од половине светског БДП-а 1960. године, али до 2100. очекује се да чине свега једну петину, наводи у извештају Парди Центар из Денвера.

Ипак, само се за једну земљу ЕУ предвиђа да ће побољшати своје место на листи светских највећих економија до краја века - Велика Британија ће се попети на шесто са седмог место највећих економија, међутим и она неће још дуго бити чланица ЕУ.

У афричким земљама је супротан тренд.

Од 10 земаља за које се очекује да ће направити највећи релативни пораст БДП-а девет је у Африци, а очекује се да ће Руанда са 140. места на листи из 2020. скочити на 54. позицију у 2100. години.

Глобални центар гравитације се великом брзином креће ка истоку, па се тако очекује да Кина преузме место водеће светске економије од САД до краја 2030. године, а за Индију се предвиђа да се задржи у врху до краја века.

У Европи се за само три државе сматра да ће имати пораст становништва у периоду између 2020. и 2100. године - Луксембург, Шведска и Данска, док се за Бугарску, Хрватску и Литванију очекује да у том периоду изгубе половину становништва.

До 2100. године број становника ће се увећати за 41 одсто, али Европа је једини континент за који се сматра да ће изгубити становништво, а за Африку се верује да ће утростручити број становника.

Политико наводи и да се међу 10 земаља света за које се верује да ће до краја века смањити број становника налази и Србија на четвртом месту, односно са демографским падом за 52 одсто, док се испред ње налазе само Албанија (62 одсто), Девичанска острва (62) и Порторико (57 одсто).

Прочитајте ОВДЕ зашто је пао руски Су-57.

Извор: Политико/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА