Најновије

ПРВА ЈЕ КЉУЧНА: Ово је пет тема које ће обележити ЕУ у 2020. години!

Договор о будућим односима Велике Британије и Европе, мере против климатских промена, нови седмогодишњи буџет, конференција о будућности Уније и нова политика проширења – то је пет тема које ће обележити ЕУ у 2020. години.

Седиште ЕУ у Бриселу (Фото: Јутјуб)

Брегзит – већ у јануару ЕУ чека питање Брегзита. После победе Бориса Џонсона, Велика Британија би 31. јануара требало да напусти ЕУ. Први пут у у својој историји, ЕУ која је нарасла са шест на 28 земаља чланица ће се смањити за једну чланицу. Многи кажу да је то ипак само крај почетка Брегзита, јер ће одмах након тога почети преговори о будућим односима, орочени до краја следеће године који би могли да буду можда и тежи него разговори о изласку.

Клима – друга велика тема са којом ће почети година је клима. Европска комисија је представила Зелени план, а лидери ЕУ су се на последњем самиту договорили о климатски неутралној Европи до 2050, са далекосежним последицама за економију, пољопривреду, саобраћај и друге области. Главно питање је како финансирати огромне трошкове ове транзиције, посебно у земљама које се ослањају на угаљ и друга фосилна горива.

Буџет – то питање је у директној вези са новим седмогодишњим буџетом ЕУ око којег ће се водити тешка расправа већ почетком године између богатијих земаља које више уплаћују него што примају и сиромашних који су главни корисници буџета, утолико пре што Велика Британија која је годишње доприносила са 12 до 14 милијарди евра више није за столом. Упркос томе ЕК је предложила нешто већи буџет у износу од 1.135 милијарди евра или 1,11 посто бруто домаћег производа у Европи.

Конференција – следеће године требало би да почне са радом "Конференција о будућности ЕУ", механизам консултација између три главне институције, земаља чланица, грађана и цивилног друштва – која би до 2022. године требало да изађе са предлогом унутрашње реформе функционисања Уније, како би она била снажнија и ефикаснија.

Проширење – осим тога на дневном реду биће и питање миграција, владавине права у земљама чланицама, пре свега Мађарској, али за нас је најзанимљивији правац који ће већ у првој половини године добити политика проширења. ЕК би требало да изађе са својим предлогом у другој половини јануара, неизвесно хоће ли се односити на Србију, али јасно да су и ту потребне неке промене да би била бржа и уверљивија.

Прочитајте ОВДЕ шта очекује Трампа ако поново победи на изборима.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА