Најновије

РАКОВИЋ ОТКРИВА ПЛАН ШИПТАРА: Приштина ће покушати отимачину имовине српске цркве као и Мило Ђукановић!

Мило Ђукановић је у Црној Гори први кренуо, а за његовим примером отимања српских цркава и манастира врло је могуће да крену и други, пре свега на Косову, каже у интервјуу за Косово Онлајн историчар Александар Раковић.

Александар Раковић (Фото: Јутјуб)

Након што је црногорски председник потписао нови закон по којем сва верска имовина настала пре 1918. постаје државна, устала је цела Црна Гора, али ситуација остаје затегнута у ишчекивању шта ће се заиста догодити када и уколико припадници такозване ЦПЦ уз помоћ полиције почну да упадају у српске храмове.

Раковић каже да опасност од сличног сценарија на Косову апсолутно постоји и да је текст већ припремљен у оквиру косовског закона.

Уколико би на Косову био усвојен закон сличан ономе у Црној Гори, сматрате ли да би међународна заједница реаговала?

Зависи од околности у том моменту. Када би се цркве и манастири приписали тој њиховој квазидржави, онда су све могућности у оптицају. Као што смо до сада искусили, не можемо имати потпуно поверење у међународну заједницу. 

Да ли би онда могло да дође и до проливања крви?

Мислим да им није циљ да се пролије крв, већ да припишу све манастире и цркве себи и учине монахе подстанарима, а када имате подстанара, онда можете и да га избаците.

Коме је по вашем мишљењу највише у интересу да Приштина уради исто што и званична Подгорица?

Плашим се да је крајњи циљ да Албанци римокатолици запоседну храмове СПЦ. Видели смо шта се догодило у случају цркве у Новом Брду. Немам страх када је реч о Албанској православној цркви, она је грчка по карактеру и то не би урадила, тако да не видим опасност с те стране, али када је реч о Римокатоличкој цркви, то је друга прича.

Чекајте, Ватикан није признао Косово, зашто би подржао отимање имовине СПЦ?

Ватикан има дубоку државу, која сигурно ради на отимању имовине СПЦ у Црној Гори и на Косову и било где другде. Папа Франциско је изузетак и док је он ту, то ће ићи мало теже. Међутим, тај папа неће вечито бити на челу Римокатоличке цркве.

Како Србија може да заштити светиње СПЦ на Косову?

Дипломатским акцијама пре свега. Одличан је пример када је, рецимо, реч о Унеску, али нисам оптимиста да ће се то питање решавати на миран начин. Плашим се да ћемо се наћи у ситуацији да ћемо морати да се физички супротставимо агресору и одбранимо своје светиње.

Шта ће се догодити са моштима светаца, архивском грађом и покретним културним благом цркава уколико заиста дође до отимања светиња СПЦ у Црној Гори, али и на Косову и Метохији? Како их заштитити?

То су сложена питања, али ја нисам против таквог решења, да се привремено изместе из цркава које су угрожене и под окупацијом. Нема дилеме, ако их се непријатељ докопа, уништиће их или злоупотребити, а не говоримо само о светим моштима, него и о архивској грађи, коју би по мом мишљењу требало дигитализовати како бисмо је сачували.

Тачи брани Милов закон! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА