Најновије

РАТ У ПРИШТИНИ! МУСТАФА ЗАБИО НОЖ У ЛЕЂА КУРТИЈУ: ДСК предлаже други сценарио ако Самоопредељење одбије да им да место председника

Покрет Самоопредељење и ДСК, две странке које су победиле на изборима одржаним на Косово и Метохији 6. октобра и које су се обавезале да ће уговор закључити одмах након потврђивања резултата, имају застој у преговорима.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Иако су представници обе странке након неколико састанака на нивоу радне групе изјавили да су 100 одсто ускладили програм, у сусрету лицем у лице Аљбина Куртија и Исе Мустафе дошло је до неслагања.

Потпредседник ДСК Агим Вељиу рекао је да та странка предлаже други сценарио лидеру Самоопредељења Аљбину Куртију, уколико одбије да ДСК-у припадне место председника тзв. Косова, место председника парламента и пет министарстава.

Вељиу је истакао да Самоопредељење такође може да се одрекне места премијера и министарстава и преузме место председника тзв. Косова и председника Скупштине КиМ, а као “поклон” за то, Вељиу обећава још једно додатно министарство.

Он је истакао да је разлог зашто јуче није постигнут договор између Самоопредељења и ДСК зато што две странке желе детаљно да разјасне сва питања како не би имали сталне проблеме.

“Не верујем да се ради о неком посебном министарству. У ДСК смо се сложили да подела буде пропорционална, а сада је на њима како ће то проценити”, истакао је Вељиу.

Додаје да разговори нису застали због одређеног министарства, јер разговори нису достигли ту тачку.

Такође, он је додао да две странке које су добиле највише гласалова на изборима морају одлучити о позицији председника тзв. Косова пре уласка у коалицију, како се не би поново излазило на изборе за годину и по дана.

“ДСК инсистира да се подела министарстава врши по систему пола-пола. Јуче је Курти изгледао оптимистично док није отишао у Скупштину КиМ на састанак са Исом Мустафом, али вести, за коју је рекао да ће објавити 72 сата након потврђивања резултата избора, није било”, подсетио је Вељиу.

ДСК и Самоопредељење ће паузирати са састанцима лидера како би се размотрили Мустафини захтеви Куртију.

На следећем састанку, кад год буде заказан, биће разматран одговор Самоопредељења на захтеве које је поставио ДСК.

Коњуфца: ДСК тражи место председника

Потпредседник Самоопредељења, Глаук Коњуфца, изјавио је да коалициони споразу није постигнут, јер ДСК захтева да у споразум буде укључена и функција председника тзв. Косова.

"Споразум о коалицији није закључен, јер ДСК условљава Самоопредељење функцијом председника", навео је Коњуфца.

Такође, истакао је, да Самоопредељење није очекивало такав вид условљавања од стране ДСК.

"Нисмо то очекивали, ови избори су били парламентарни избори, положај председника је нешто сасвим друго", поручио је Коњуфца и додао да је функција председника потпуно независна.

Прочитајте ОВДЕ како је Коракс одговорио Чеди Јовановићу.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА