Најновије

ВУЧИЋ СТИГАО У СОЧИ: Шпијунска афера већ затворена! Надам се добром састанку са Путином!

Председник Србије Александар Вучић допутовао је у Сочи, где ће се у среду састати са председником Русије Владимиром Путином.

Александар Вучић (Фото: Predsednik.rs)

Вучић је истакао да ће са Владимиром Путином разговарати о свим кључним питањима – од Косова и Метохије, ситуацији у региону Западног Балкана, до тога како Путин сагледава политичку ситуацију у Европи, Евроазији и целом свету.

"Надам се добром састанку са председником Русије Владимиром Путином. То је важан састанак за Србију јер ћемо разговарати о свим кључним питањима као што су - Косово и Метохија, регион, билетарална сарадња, до тога да видимо какав је поглед и сагледавање свеукупнеполитичке ситуације председника Путина у Европи, Евроазији и целом свету", наводи Вучић. 

Истакао је да је за Србију од кључног значаја разговор о билатералној сарадњи и унапређењу трговинске размене.

"Оно што је за нас од кључног значаја је то да наставимо разговоре о билатералној сарадњи после потписивања трговнског споразума са Евроазијском унијом, да видимо како и на који начин да побољшамо нашу трговинску размену", наводи председник. 

Вучић је изнео податак да је робна размена прошле године била 3,6 милијарди долара, а да ће у првих десет месеци ове године прећи ниво из прошле године, пре свега због тога што Србија увози енергенте, услед економског и индустријског раста.

Додао је да ће важан део разговора бити посвећен сарадњи у области унапређења железничке мреже у Србији.

Нови борбени хеликоптери додатни гест пријатељства  

Председник је захвалио Руској Федерацији која је пре рока испоручила Србији нове борбене хеликоптере Ми-35.

То су, према његовим речима, хеликоптери који се сврставају међу најбоље борбене хеликоптере на свету који ће у наредних неколико дана бити представљени јавности.

Неки их називају "ђавоље кочије", а реч је о страховито моћним машинама, фантастично наоружаним, рекао је Вучић.

"Руска старна их је испоручила пре рока и то видим као додатни гест пријатељства и пружену руку Србији пред ову посету у Сочију", истакао је председник.

Подсетио је да је Србија до пре пет година имала само три, четири велика хеликоптера, Ми-8 и Ми-17, неколико газела, а да данас има флоту са најмодернијим хеликоптерима.

"Србија је све снажнија и то радимо из превентивних разлога, да би смо одвратили свакога ко помисли да учини нешто против наше земље", каже председник Вучић.

Коментаришући чињеницу да је посета Русији уследила након афере "руски шпијун", Вучић је рекао да је он то затворио у разговору са амбасадором Русије у Србији Александром Боцан Харченком.

"Ми смо рекли истину, савест нам је чиста и уверени смо да ћемо наставити са развојем најбољих односа са Русијом. Ако имају ста да нам замере, волео бих то да чујем, немам проблем са тим", рекао је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ какве су карактеристике хеликоптера који су стигли у Србију из Русије.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА