Најновије

ДАЧИЋ ТРАЖИ ОД ЗАПАДА: Натерајте Шиптаре да укину таксе и да се врате дијалогу, иначе...

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас у Братислави да званични Београд очекује да и међународна заједница утиче на нове приштинске власти да укину 100 одсто увећане таксе на производе из Србије и врате се дијалогу.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је у свом обраћању на 26. министарском савету ОЕБС-а, указао да је дијалог Београда и Приштине, као једини начин за решавање проблема у Покрајини, "блокиран већ дуже од годину дана".

Приштински политичари, истакао је Дачић, су својим неодговорним, унилатералним потезима, попут увођења такси од 100 посто на робу из централне Србије, не само угрозили опстанак и права српске заједнице на КиМ и прекршили регионални ЦЕФТА споразум о слободној трговини, већ су онемогућили постизање компромисног и одрживог решења са којим се ни једна страна не би осећала као победник или побеђени.

"У циљу проналажења оваквог решења, очекујемо да и међународна заједница утиче на нове приштинске власти да укину ову једнострану меру и да се у доброј вери врати дијалогу као једином начину за решавање проблема у Покрајини", навео је.

Говорећи о ситуацији у региону, Дачић је рекао да је Западни Балкан у овом тренутку дубоко разочаран не само успоравањем, већ застојем процеса проширења ЕУ.

Оценио је да оваква ситуација шаље лошу поруку државама региона и погодује јачању радикализма, као и јачању унилатерализма у решавању заједничких проблема.

"Дубоко верујем да је, једино кроз компромис, флексибилност и спремност да се уваже и интереси других, а не само сопствени, могуће доћи до одрживих решења за проблеме који су присутни у региону", казао је Дачић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Вучић рекао о злочину у селу Рачак.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА