Најновије

ЏИХАДИСТИ СЕ ВРАЋАЈУ У САРАЈЕВО! ГАЛИЈАШЕВИЋ УПОЗОРАВА: Бих постаје буре барута које ће експлодирати на штету ЕУ!

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић упозорио је да је БиХ у коју се враћају џихадисти са сиријског фронта "буре барута" које ће експлодирати на штету ЕУ.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић (Фото: Јутјуб)

Он је уочи повратка жена и деце погинулих или заробљених џихадиста из Сирије, чији долазак се очекује данас, међу којима би се могло наћи и девет терориста за којима је БиХ раније расписала црвене Интерполове потернице, подсетио да се у БиХ већ вратило сто џихадиста, а да се очекује повратак и других који су заробљеници курдских, америчких и турских снага.

Ту могућност најавио је министар безбедности у Савету министара БиХ Драган Мектић, истичући да ће они, уколико се нађу међу приспелима, бити прослеђени Тужилаштву БиХ.

Џихадисти од Босне праве буре барута

Има ли разлога да не само БиХ него и регион страхује за безбедност од повратка џихадиста са сиријског фронта?

“Босна и Херцеговина је буре барута које ће експлодирати у региону, и то на штету Европске уније. Стотину их се вратило. Готово стотину их је погинуло. Очекујемо повратак 265 лица, од којих 78 из курдских затвора, нешто из америчких, нешто из турских затвора. Немамо информацију колико су сиријска и руска војска заробиле Бошњака у Алепу зато што наша земља не сарађује у борби против тероризма са легалном владом у Дамаску“, констатује Галијашевић.

Сто опасних ратника 

Контингент са женама и децом, како каже, најмање треба да брине. Забрињавајуће је што се у земљу раније вратило 100 опасних ратника џихада, а отворена су само 42 кривична предмета, од којих је 21 завршен договором.

„Сви су договорили казну од годину дана затвора коју могу новчано да отплате, осим једног џихадисте, који је у договору добио две године“, напомиње овај стручњак за безбедност.

На питање шта се сада дешава са онима који су се вратили, Галијашевић је недвосмислен:

„Они сада трују нове младе људе, они су мисионари тог екстремизма из Сирије. Сада своја знања и практичне вештине преносе на нове сиромашне, необразоване, бесперспективне Бошњаке, и то раде уз помоћ људи из врха власти“.

On, међутим, истиче да тај систем није направљен због БиХ, него због Европе и подсећа на недавну изјаву француског председника Емануела Макрона.

„Није џабе Макрон рекао да је БиХ темпирана бомба која прети да угрози Европу. Зато они реагују. Није их било брига док је то била само претња региону. И Макрон види концепт да се, у ствари, од БиХ прави Авганистан“, каже овај стручњак за безбедност.

Нерасветљене терористичке акције

Он подсећа да је у БиХ последњих година забележено више од 20 терористичких акција и да највећи број случајева није расветљен, попут убиства полицајца у Зворнику и убиства два војника. Указује, међутим, и на података да у терористичким организацијама широм света учествују људи обучавани у БиХ, али и на то да су из америчког затвора у Гвантанаму у БиХ дошла четири припадника алжирске групе који су били повезани и са 11. септембром. Међу њима је и Тарик Махмуд Ахмед ел Савах, главни специјалиста за експлозиве Ал Каиде, који се мирно шета Сарајевом, слика се за медије, а из Гвантанама је послат на ресоцијализацију у земљу која је буре барута.

„Узмите најновији извештај УН, такозвану консолидовану листу терориста, на којој ћете наћи седам лица из БиХ. Наћи ћете пет организација које имају адресу у БиХ и најмање 30 канцеларија. Они се од 1995. налазе на тој листи и ниједна мера против њих није предузета“, истиче Галијашевић.

Он уз то указује на податак да је на тој листи УН, која се налази на службеној страници СБ УН, за преко 50 лица укинута, односно сакривена босанска биографија ― да су живели у БиХ 10 година, да су имали држављанство БиХ које им је одузето, да су били припадници одреда „Ел Муџахер“. Бошњачка власт у БиХ је, сматра он, сву енергију у претходних пет година уложила управо да то сакрије од јавности. Галијашевић и напомиње да то није могла да ради без подршке западних обавештајних служби.

„БиХ је инструмент западне геополитике. Ови људи, деца, погинули терористи, заведени и злоупотребљени, у ствари су геополитичка пешадија НАТО-а, Американаца. Американци неће да губе америчке држављане. Заведу децу овако као у БиХ да ратују за њихове геополитичке интересе, да би они крали нафту у Сирији, да би отимали нафту у Либији, да би учинили Блиски исток и муслимане нестабилним. То у Босни не могу без заједничког деловања власти у БиХ и западних обавештајних служби које имају потпуну контролу и над БиХ правосуђем и безбедносним агенцијама, над влашћу на крају крајева“, тврди он.

Прочитајте ОВДЕ какву отимачину спрема Влада ЦГ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА