Најновије

Е, ОВАКО СЕ ШТРАЈКУЈЕ: На улицама Француске милиони људи! Сви заједно против Макрона (ВИДЕО)

Француска улази у други дан генералног штрајка који је паралисао земљу од Марсеја на Медитеранској обали - до Лила на северу.

Штрајк је паралисао Француску (Фото: Јутјуб)

Против најављене реформе пензијског система, широм земље протестује више милиона људи, а у Паризу влада потпуни саобраћајни колапс.

Метро не ради, престонички аутобуси не возе, на париском аеродрому "Орли" отказана је петина летова, возови Евростара неће саобраћати до 9. децембра.

Затворене су највеће атракције попут Ајфеловог торња и музеја Орсеј. У Паризу и Нанту било је сукоба насилних демонстраната са снагама реда, које су на агресију узвратиле сузавцем..

Пензијски систем који је најавио председник Емануел Макрон, предвиђа један уместо чак 42 тренутно актуелна пензијска модела.

Уводи се шема заснована на бодовању, што ће се, према речима критичара, одразити на старосну границу за одлазак у пензију и висину примања. Влада је оставила могућност да закон ступи на снагу 2025. године, али синдикати нису реаговали.

"Наше пензије нису велике, али ако прође реформа, добијаћу 1.100 евра месечно. Да ли је то вредно свакодневног буђења у четири ујутро, без обзира да ли је викенд или празник", пита се Жаник Друе из Синдиката железнице.

Макронов систем биће представљен средином децембра, а план је да га Парламент усвоји почетком следеће године.

Пензијска реформа утицаће значајно на јавни сектор који је до сада имао "посебан третман" и могућност исплате компензација за теже услове рада.

Актуелни систем дозвољава, на пример, радницима железнице, маринцима и играчима балета да се пензионишу десет година пре других.

Синдикати очекују да генерални штрајк паралише земљу као 1995. године, када је конзервативна влада председника Жака Ширака била принуђена да одустане од реформе након тронедељних протеста.

На улицама Париза је било скоро 100.000 људи, а широм Француске укупно неколико милиона је протестовало на улицама. Како најављују синдикати, штрајк би могао да потраје најмање недељу дана.

Прочитајте ОВДЕ зашто Русија повећава ударну моћ ратне флоте.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА