Најновије

НАТО ЗВАНИЧНИК ПОРУЧИО БЕОГРАДУ: Ако је Србија неутрална, браниће се сама, без туђе помоћи, а то кошта!

Ако сте неутрални, то не значи да не треба да се браните, већ да ће те се бранити сами, без туђе помоћи, а то кошта, изјавио је заменик помоћника генералног секретара НАТО Џејмс Апатурај, поводом тврдњи о војној неутралности Србије.

Џејмс Апатурај (Фото: Јутјуб)

Швајцарска мора много новца да потроши да би могла да се сама брани од непријатеља. Исто важи и за Финску и Шведску, које су значајно повећале улагања у одбрану, рекао је Апатурај. Чланице Алијансе пристале су да до 2024. године повећају издвајања за одбрану до два одсто бруто домаћег производа (БДП).

Апатурај је констатовао да би без присуства Сједињеним Америчких Држава ти трошкови чланица НАТО износили четири или шест одсто БДП, али се ни тада не би радило о истом нивоу одбране.

Према речима Апатураја, Алијанса поштује неутралност Србије и не тражи од било кога да бира између Запада и Истока. Имамо врло активну сарадњу са Србијом, која је поуздан партнер, изјавио је Апатурај. Поводом чињенице да Београд често ставља у први план сарадњу са Русијом, мада су чланице НАТО најзначајнији донатор Србије, а Сједињене Америчке Државе пружају највећу помоћ Војсци Србије, Апатурај је рекао да је реалност да је Београд поуздан партнер.

Много сарађујемо, укључујући и заједничке вежбе. Али, ценили би када би српско руководство и медији обавештавали грађане о томе колико Србија сарађује са Западом и колико јој је Запад помогао. То није увек познато. Волели би да буде више комуникације, изјавио је Апатурај.

Према његовим речима, алијанса се нада да ће се покренути дијалог о нормализацији односа између Београда и Приштине, што жели и ново вођство Европске уније.

Дијалог може довести до фундаменталних промена у целом региону, што се тиче евроатлантских интеграција, економског напретка, због чега подржавамо његов наставак. У интересу је Београда и Приштине да реше међусобне проблеме, то је за њихово добро. Нјихови садашњи односи оптерећују и политику и економију, изјавио је Апатурај.

Што се тиче појачаног присуства Русије и Кине на Западном Балкану, Апатурај је рекао да НАТО поштује суверене политичке и економске одлуке сваке земље, али и да алијанса жели да буде присутна у региону, како би подржала реформе и евроатлантске интеграције.

Прочитајте ОВДЕ шта је Ђорђе Мамула написао за Правду.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА