Најновије

Притискају одмах после Сочија: Вашингтон одмах шаље упозорења због јачања веза Београда и Москве

Посета председника Александра Вучића Сочију и поруке које су послате после његовог двочасовног сусрета са руским колегом Владимиром Путином, очекивано, најјаче су одјекнуле у Вашингтону, одакле месецима стижу вишеслојно "упакована" упозорења због јачања веза Београда и Москве.

Вучић и Путин (Фото: kremlin.ru)

Први човек Србије није ни слетео на београдски аеродром, а већ се огласио изасланик државног секретара САД за Западни Балкан Метју Палмер, опоменувши наше званичнике да "ослањање на руску војску није добро за наш пут ка ЕУ". Он је нагласио и да Америка очекује да се договор о нормализацији односа Београда и Приштине заврши међусобним признавањем и изнео став да су САД за све на Западном Балкану "бољи партнер од Русије".

Дакле, дијаметрално супротно од јасног и пријатељског става руског лидера који је у Сочију поновио да ће Москва стати иза става Србије и да је спремна да подржи компромисно решење ако оно буде постигнуто између две стране.

Палмерово виђење нормализације односа са Приштином у четвртак је прокоментарисао председник Вучић, јасно ставивши до знања да је Србија међународно призната држава и да јој признање Приштине не треба:

- Нормализацију и ја очекујем, али Приштина опструише дијалог. Београд је увек спреман да настави разговоре са албанском страном, иако нисам превелики оптимиста. Знају пут, нека укину таксе, па да почнемо да разговарамо.

За дипломату Зорана Миливојевића примедбе САД на нашу војну сарадњу с Русијом нису изненађење, јер је Вашингтон, како објашњава, веома фокусиран на регион, пре свега у контексту сузбијања онога што они називају "малигним утицајем" Москве:

- Палмерово иступање није случајно и треба рачунати на то да ће Србија и у наредном периоду бити под притисцима и да ће добијати различита упозорења из САД. И није проблем само наша сарадња са Русијом, већ и са Кином. Наша земља, а то је Вучић поновио и у Русији, неће одустати од своје политичке и војне неутралности.

Миливојевић указује да су, без обзира на последње спекулације о односима Србије и Русије и шпијунску аферу, поруке са састанка Вучића и Путина показале да није дошло до промене на релацији Београд - Москва:

- Напротив. У Сочију је недвосмислено потврђено да је наше стратешко партнерство стабилно, а направљени су и важни договори у области енергетике, инфраструктуре и војне индустрије. Путин је у порукама око КиМ отишао и лествицу више, поручивши да ће подржати свако компромисно решење између Београда и Приштине које одговара Србији.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да се Америка према нама понаша као нека врста агресора:

- Сада спроводи тиху мирнодопску агресију, подржавајући албански сепартизам. Делује цинично када нам Америка, која ради против наших интереса, дели савете на који начин треба да сарађујемо са онима који су нам пријатељи и подршка. Србија, ако је суверена земља, не сме да се обазире на такве ставове Вашингтона, јер бисмо тиме само ослабили нашу одбрамбену позицију.

Годфри и Бо 

Непуна 24 часа по завршетку разговора са Путином у Сочију, Вучић се у четвртак пре подне у Београду састао са америчким амбасадором Ентонијем Годфријем и кинеском амбасадорком Чен Бо.

Дипломата Зоран Миливојевић наглашава да су ови сусрети важни и да показују да Србија разуме да је свет мултиполаран и да се све на глобалном плану одвија у троуглу Вашингтон - Москва - Пекинг, да на основу тога пројектујемо нашу политику и да нам не пада на памет да доведемо у питање наше односе са Русијом и Кином.

О састанку са српским председником амбасадор Годфри је рекао да су тема, између осталог, били заједнички кораци који се могу предузети у циљу даљег економског развоја Србије и кратко поручио:

- Фокусирани смо на напредак.

Русија повећава ударну моћ ратне флоте – 2020. двоструко више бродова са ракетама „Калибар“. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА