Најновије

ЗАСТРАШУЈУЋЕ ОТКРИЋЕ ЛЕКАРА: Популарни лек против горушице може да изазове болести срца, рак дебелог црева и прерану смрт

Више од 30 одсто Американаца пати од гастроезофагеалне рефлуксне болести (ГЕРД), хроничног стања које узрокује горушицу или лоше варење неколико пута недељно.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Поред тога, милиони људи се редовно боре са горушицом, чак иако им није званично дијагностикован ГЕРД.

Лекари често преписују употребу ППИ (инхибитори протонске пумпе за сузбијање желудачне киселине) за ГЕРД, а пацијенти којима није дијагностиковано ово стање, али се боре са лошом пробавом, ове лекове могу купити без рецепта. 

Многи од нас верују да ако је лек доступан без рецепта, мора бити безопасан. Међутим, није тако. Многи лекови који се могу добити на овај начин су заправо невероватно опасни, а то укључује и ППИ.

Неколико студија је већ доказало да је продужена употреба ППИ повезана с повећаним ризиком од преране смрти. Сада је студија истраживача открила и зашто: ППИ изазива кардиоваскуларне болести, рак дебелог црева и хроничне болести бубрега.

Ранија истраживања повезала су дуготрајну употребу ППИ са упалом плућа, преломом костију, Алцхајмеровом болешћу и другим озбиљним стањима.

ППИ, који се продају под разним именима, укључујући Нексиум, Прилосек и Превацид, су неки од најчешће коришћених лекова у Сједињеним Државама. То значи да налази најновије студије имају озбиљне последице за милионе људи, мада вец́ина њих нема појма колико су ти лекови опасни.

Природна борба против киселине у желуцу

Јасно је да употреба ППИ-ја није добро решење за горушицу и лоше варење. Али то не значи да нема наде за људе који се боре са овим проблемима.

ГЕРД се може ублажити једноставним променама животног стила, укључујући одвикавање од пушења, једење мањих порција при сваком оброку, губитак килограма и држање усправно неколико сати након оброка, а не моментални одлазак у кревет.

Уз то, храна коју треба избегавати укључује алкохол, кофеин, цитрусно воће, газирана пића, чоколаду, пржену храну, парадајз сос, бели лук.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА