Најновије

Колико год им Американци завртали руку, Бугари ће морати да нам пусте гас!

Бугари морају до пролећа да пусте гасовод, иначе, и њима ће бити хладни радијатори, јер они немају алтернативу.

Топлана (Фото: Јутјуб)

Тачно годину дана од предвиђања шта ли ће бити до краја ове године и да ли ће Турски ток у Србији доживети судбину Јужног, или ће ући у Србију негде код Димитровграда, Бугарска и даље држи кочницу.

- Намерно одуговлачи са изградњом гасовода преко своје територије - рекао је у Сочију српским новинарима председник Русије Владимир Путин.

Ипак, како је обећао, Србија ће имати довољно гаса. А уосталом, навео је, Русија може да пронађе и алтернативу да заобиђе Бугарску.

- Сачекајмо да видимо како ће се овај пројекат развити. Ако Бугари то не желе, наћи ћемо начин - рекао је Путин.

Гасовод Турски ток, подсетимо, према плану треба да иде од Русије до Турске морским делом, па даље ка европским купцима. Пропусни капацитет је 15,75 милијарди кубних метара сваки крак. Прве испоруке руског гаса предвиђене су за крај ове године.

Србија је готово завршила изградњу свог дела трасе. Међутим, земља није директно повезана са цевом и мораћемо да сачекамо док га суседна Бугарска не продужи цеви до своје границе.

И пре годину дана, јасно је било да сама рута крака гасовода на Балкану није пресудна, већ став Бугарске да дозволи да Турски ток иде преко њене територије ка Србији. САД и Бугарска су заједно минирале Јужни ток, а Путин сада наводи да је Софија и даље под притиском.

Бугарски премијер Бојко Борисов у међувремену је негирао да су било каква одлагања намерна, јер земља у просеку гради 5 километара гасовода дневно. Објаснио је да је Софија започела изградњу касно због обавезних процедура и да се нада да ће пројекат бити оперативан до краја следеће године.

Било како било, односно, хтела не хтела, Бугарска овога пута можда неће моћи да бира.

- Мислим да треба бити оптимиста из простог разлога што Бугарска нема избора него да пропусти гас преко своје територије колико год им Американци завртали руку - рекао је за Телеграф Бизнис председник Удружења за гас Војислав Вулетић.

Према његовим речима, тренутна геополитичка ситуација не дозвољава нашим суседима одлуку која не иде нама у прилог.

- Ако се прекине, а видимо да су велике шансе да се прекине довод гаса преко Украјине, онда ни Бугарска неће имати гас, јер се она тренутно једино снабдева преко Украјине, а онда је ту гас и за Грчку и Македонију, њој није лако да минира Турски ток - каже Вулетић.

Према његовој процени, Бугарска ће морати на пролеће да пусти Турски ток.

Пројекат Турки ток настао је као алтернатива Јужном. Софија је 2014. године обуставила рад на пројекту Јужни ток, наводећи као разлог недостатак дозволе ЕУ. То је подстакло Русију да одустане од пројекта 2014. године и уместо тога покрене пројекат Турски ток.

Тачи упоредио Србе са нацистима а Рачак са Аушвицом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА