Најновије

ЈЕЛЕНА МИЛИЋ ДИГЛА БАЛКАН НА НОГЕ! Писмом запушила уста Куртију: Немојте постати мангуп који је остао тропа! Божа Пуб је само лик из песме!

Директорка Центра за евроатланске студије Јелена Милић упутила је отворено писмо Аљбину Куртију у коме осуђује првостепену пресуду приштинских органа против Ивана Тодосијевића због изјаве о Рачку и поручује му да је ово што сада ради "ломљење принципа".

Јелена Милић (Фото: Јутјуб)

Она указује да се Србија полако мења набоље, одслужила је своје, како каже, за разлику од тзв. Косова и истиче да Куртију пише, јер сматра да је "прекардашио".

"Да ли можда ви, Тачи, Харадинај и други овом количином тенденциозних нетачности можда тренутно не ширите етничку мржњу, а не српски званичници како ви тврдите", указује она у писму Куртију.

Милић оцењује и да кривична пријава против председника Александра Вучића због става о Рачку делује тенденциозно и беспредметно и истиче да председник Вучић има право на свој став о Рачку, за који она каже да је "случају пун контроверзи".

Милић указује да пресуда којом се Тодосијевић осуђује на две године затвора није корак у правцу наставка расветљавања и кажњавања злочина из прошлости.

"Сумњам да је циљ ове пресуде, и као низа ваших чињенично нетачних коментара и инсинуација о геноцидима и некажњавању за злочине, које су уследиле као реакција на Вучићев став о Рачку, то да се одврати пажња од односа косовског руководства, новог и старог и друштва у целини, према некажњеним злочинима над више од две хиљаде Срба и других неалабанаца и нужди сарадње са Специјализованим већима за злочине ОВК, која су вам наметнута, а којима сте се дуго опирали", поручује Милић Куртију.

Ово што сада радите је ломљење принципа, оцењује Милић.

"Не ломите нам принципе. Политика и право нису шведски сто. Србија је за председника на легитимним изборима изабрала Александра Вучића а Срби на КиМ великом већином Српску листу. Демократија је тешка. Многи овде нису одушевљени вашом победом. Суочите се с тим", поручује Милић Куртију.

Она оцењује и да његов списак услова за наставак дијалога полако личи на нешто што ће имати "и ципирипи на крају".

"Имате прилику да допринесете да сви заједно идемо ка Западу. Немојте постати мангуп који је остао тропа. Божа Пуб је ипак само лик из песме", закључује Милић.

Наводи да иако пред Србијом стоји још много посла у процесуирању починилаца српске националности за злодела над Албанцима, неупитно је да је Србија испунила обавезе према Хашком трибуналу везане за испоручивање високо рангираних политичара и припадника војске и полиције за злочине на КиМ, док за двадесет година тзв. Косово скоро никог није процесуирало за убиства неалбанаца.

Подсећа да је и председник Вучић пролетос рекао да ЦЕАС и ФХП располажу најпрецизнијим бројем жртава током рата на КиМ и током НАТО агресије.

"Такав напредак у ставовима дугогодишњих званичника тзв. Косова, с друге стране, не видим", каже Милић.

"У тренутку када су чињенице у дефинисању нове форме односа Србије и тзв. Косова битније него икад пре, ви кажете да се Србија није суочила са злочинима и натурате нам геноцидне карактеристике. Зашто?”, пита Милић.

Она Куртија пита да ли му ишта значе речи Клечка, Радоњичко језеро, погром 2004, Старо Грацко, Ораховац, Ниш експрес....

Милић, такође пита Куртија где је подршка Специјализованим већима суда и тужилаштва за злочине УЧК и да ли је 2.500 побијених Срба и других неалабанца статистичка грешка.

"Када би се упоредио однос цивилних жртава Косовара с једне и Срба и других неалбанаца с друге (око 4:1) са бројем пресуда за злочине над истима, текстова у Западној штампи о косовским жртвама у односу на друге, изјава западних политичара о једном и другом, политика примењених на КиМ и Србију, броју жртава и цене штете НАТО агресије, очекивања вас и многих на Западу да Србија тек тако призна тзв. Косово, иако то тренутно не чини пола земаља чланица УН, од тога 5 чланица ЕУ, а 4 чланице НАТО, однос сигурно не би био као онај о броју жртава, већ много већи у вашу корист”, истиче Милић.

Додаје да би ваљало тај попис и анализу урадити и упитати се и зашто је клатно тако померено у једну страну.

"Зашто је Рачак гори злочин на тлу Европе него Тузланска колона, Олуја, Сребреница, логори у Приједору, масакар Срба у источној Херцеговини?", пита Милић.

Куртија пита кад тако оштро, а паушално лепи геноцидне етикете, шта ћемо са Јасеновцем и како се и где подвлачи црта и констатује да и после пресуда за Сребреницу Србија испуњава своје обавезе.

Она му поручује и да ће ако постане власт на КиМ, морати да сарађује са Специјализованим већима која су већ обавила велики број саслушања, а следе оптужнице и изручења.

"Тек ћете се суочити са изазовима које Србија полако оставља иза себе", наводи Милић.

Милић оцењује и да је после Солуна и Минхена шанса за компоромис који би и Београд и Приштину јаче усидрио у политички Запад урушена, а историја ће показати колико је то рушење неодговорно било.

"Корекција административне линије коју смо сугерисали, наглашавам, није подела. Иначе, од кад је та опција постала легитимна, као елеменат могућег свеобухватног вишедимензионог споразума Београда и Приштине, нити је избио рат нити су примећена масовна исељавања са КиМ и југа Србије. А легитимизације те опције дала је много позитивног - пре свега наглашавање значаја обнављања стратешког савезништва између Србије и САД. Није ли то одлична вест за цео Западни Балкан?", истиче Милић.

Наводи више позитивних дешавања у Србији и то, како каже, и поред "све чешћих опструкција кремаљских структура" или самопроглашене демократске опозиције Вучићу, блиске Кремљу, које се овим трендовима као и компромису са Приштином противе.

"Ваша радикалност, а не званични Београд, им тренутно широм отвара врата за разне врсте утицаја и опструкције стабилизације и демократизације региона. Верујем да ће и Запад то скоро увидети".

Ово писмо је, како објашњава, жеља да ствари вратимо на колосек разговора о могућем компромису заснованом на чињеницама и актуелним геополитичким околностима.

Прочитајте ОВДЕ какви су изгледи да ускоро буде формирана нова приштинска влада.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА