Најновије

СТИЖЕ ПОДРШКА СРБИЈИ! Мађарска шаље појачање у КФОР!

Мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто најавио је на недавном састанку шефова дипломатије чланица НАТО у Бриселу да ће његова земља знатно повећати војно присуство на Косову и у Авганистану.

КФОР (Фото: Јутјуб)

- Безбедност региона Западног Балкана од кључног је значаја за Мађарску и Европу - поручио је Сијарто, прецизирајући да ће у мисију КФОР бити упућено још 100, а у централну Азију још 70 војника.

Овом одлуком Будимпешта учвршћује своју позицију у НАТО и показује да безбедност региона сматра једним од приоритета спољне политике. Она би могла да се тумачи и као порука подршке Србији која од НАТО-а тражи да не смањују снаге КФОР-а јер их сматра кључним гарантом безбедности српског становништва.

Тај став је потврђен и у новом Индивидуалном акционом плану партнерства Србије и НАТО од 2019. до 2021. године у коме се наводи да је "НАТО незаменљив фактор регионалне стабилности, пошто КФОР доприноси безбедном и сигурном окружењу на Косову и слободи кретања за све".

У КФОР-у се моментално налази 385 мађарских војника у саставу Тактичког резервног батаљона (КТБРН - КФОР Тацтицал Ресерве Батталион). Ради се о јединици која је директно потчињена команданту мисије. Наменски је обучена и опремљена за борбу против насиља, обезбеђивање конвоја, осматрање и пружање помоћи унесрећеном становништву.

Мађарски батаљон сматра се кључном интервентном снагом за заштиту становништа и спречавање евентуалног насиља какво се догодило 2004. године.

Будимпешта такође шаље појачање у мисију НАТО у Авганистану под називом "Ресолуте Суппорт" (Одлучна подршка). То је највећа војна операција те организације.

Започета је 2015. године и 16.000 војника обучава авганистанску војску. Поред држава чланица у овој мисији учествују Јерменија, Аустрија, Финска, Шведска, Украјина, Азербејждан, Грузија, Монголија и Аустралија а из нашег региона Хрватска, Северна Македонија, Босна и Херцеговина и Црна Гора.

Поред појачавања контигената, Мађарска је најавила да ће најкасније до 2024. повећати издвајања за одбрану на жељених 2 одсто бруто националног производа што је препоручени ниво за чланице НАТО.

Амерички војници воле Русију, а за то је крива контрола ума! Више о томе ОВДЕ.

Извор: balkansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА