Најновије

УСПЕШНА ВОЈНА МОДЕРНИЗАЦИЈА: Руска морнарица оспособљена да носи нове крстареће ракете и хиперсонично наоружање!

Руски ратни бродови нове генерације могу носити хиперсоничне ракете "Циркон", рекао је данас (09.12.2019.) новинарима председник руске уједињене корпорације бродоградње Алексеј Ракхманов.

Циркон (Фото: РИА)

"Сви нови бродски пројекти које градимо су универзални за све врсте пројектила са становишта лансирања, укључујући и оне које сте споменули", рекао је Ракхманов, одговарајући на питање о преоружавању свих борбених бродова руске морнарице крстарећим ракетама Калибр и хиперсоничним оружјем Циркон.

Што се тиче наоружавања оперативних ратних бродова руске морнарице новим ракетама, шеф бродоградње рекао је да не сматра ово "веома скупо решење".

Међутим, мало је вероватно да ће борбени бродови са истеком рока трајања бити наоружани хиперсоничним ракетама „Циркон“, додао је.

"Можда ће такав посао бити преурањен и може довести до неоправданих трошкова", рекао је шеф уједињене корпорације бродоградње.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је у понедељак на конференцији да ће руска морнарица повећати број ратних бродова који могу да носе хиперсоничне ракете „Циркон“. 

У свом обраћању савезној скупштини 20. фебруара, руски председник Владимир Путин рекао је да се рад на хиперсоничној ракети одвија по предвиђеном року. Како је рекао руски лидер, Циркон је способан да развије брзину од 9 маха и његов упечатљив домет је 1.000 км.

Руски лидер је такође рекао да би Циркон могао да погоди и морнаричке и копнене циљеве. Стручњаци кажу да хиперсоничну ракету Циркон не може бити пресретнута од стране ни једне постојеће противваздушне одбране.

Извор из одбрамбене индустрије рекао је крајем 2018. године да је над морнаричким циљевима извршено више од десет лансирања Циркона. Према медијским извештајима, ракетне паљбе с морске платформе изведене су 2016., 2017. и 2018. године.

Очекује се да ће руски ратни бродови и подморнице тренутно бити наоружани крстарећим ракетама Калибр или Оникс и да носе Циркон хиперсонично оружје.

Заменик руског министра обране Алексеј Криворучко рекао је 8. новембра да постоји план да се ракете „Циркон“ распореде на фрегату Маршала Шапошникова који је тренутно у току модернизације и на пројекту 949А вишенаменске нуклеарне подморнице Иркутск.

Пре тога, руски председник Путин рекао је да би корвета Гремијашки могла бити наоружана хиперсоничним ракетама "Циркон".

Са чиме је Израел запретио Ирану, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА