Најновије

"Све масовнији протести постају кључни моменат за Вучићеву власт"

Све масовнији протести који се су се проширили и на градове изван Београда постају кључни моменат за власт председника Србије Александра Вучића, чији противници тврде да следи модел „лаке диктатуре“, пише Њујорк тајмс.

Протест опозиције (Фото: Јутјуб)

Лист наводи и да Србија налази између традиционалне оданости Русији и жеље да се придружи Европској унији.

Забринутост за ситуацију у Србији изнео је један од лидера опозиционог Савеза за Србију Небојша Зеленовић, који је и градоначелник Шапца, града који није под контролом владајуће партије председника Вучића. Лист подсећа да је Зеленовић почетком новембра говорио на седници Конгреса регионалних и локалних власти Савета Европе о стању демократије у Србији.

Грађански протести у Србији подстакнути су широким спектром притужби, посебно међу младим људима који захтевају мању контролу медија, слободне изборе без застрашивања, боље економске прилике и мање корупције, пише Њујорк тајмс.

Јелена Анасоновић (24) сувише је млада да би се сећала рата, није политичар и нема план за Косово, али зна је да јој је свега доста, пише амерички лист.

Каже да је мајка упозорава да ће јој владајућа партија „уништити живот и будућност“, али се она после напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића прикључила групи студената у децембру и учествовала у организовању прве протестне шетње.

Мислила је, како наводи, да ће се на скупу појавити око 7.000 људи, али их је било дупло више. До краја јануара, број људи који се укључио у протесте попео се на десетине хиљада, додала је она.

Као разлог за протесте Вучић криви Косово и свој храбар – неки кажу опасан – план размене територије, пише Њујорк тајмс.

Међутим, за младе учеснике протеста Косово није разлог њиховог понижења већ свакодневни живот.

„Свакодневно смо суочени са толиким лажима и пријетњама“, каже Јелена Анасоновић и додаје да „ни дан више не може да се поднесе овакав живот у 21. веку“.

Суперсонична ракета Авангард биће недодирљива за амерички космички ешалон! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА