Најновије

ОРУЖЈЕ ЗА ''НЕ ДАЈ БОЖЕ'': Колико производи Република Српска, а колико ФБиХ? (ВИДЕО)

Војна индустрија у Федерацији БиХ цвета (тако кажу извештаји). То је тачно! Наменска индустрија све јача на територији коју контролишу Бошњаци, наводи се у ауторском тексту Марка Ђоковића на блогу novitetinovosti.blogspot.com.

Оружане снаге БиХ (Фото: ОСБиХ)

У бошњачким фабрикама наменске индустрије (у Коњицу, Сарајеву, Горажду, Травнику, Хаџићима..) производе пешадијско наоружање, противоклопна и минобацачка оруђа, муницију, експлозивне материје, балистичка заштитна средства, оптичка помагала, комплетну војну опрему, па чак и артиљеријско рактена оруђа. Највећи успех њихове војне индустрије свакако јесте самоходна хаубица 155mm, (која има домет 40 км, аутоматско пуњење од шест ракета и GPS навођење).

Средства бивше Војске Федерације БиХ, већином су оперативна (оклопна средства, артиљерија, инжињеријске машине, ракетна оруђа, средства нхбо, средства везе..) и једино недостаје већи део транспортних точкаша (који се лако набављају), и средства противваздушне одбране, да би била комплетна jeднa Копнена војска, можда неке нове Војске ФБиХ, АРБиХ или како би се већ звала. Технички и ремонтни центри већ постоје на територији ФБиХ, што значи да је лако дорадљиво и оно што недостаје на свим овим средствима и оружју.

Треба напоменути да је 85 одсто пешадијског наоружања ОСБиХ смештено на територију ФБиХ. У ФБиХ има скоро три пута више магацина муниције и експлозивних материја него у Републици Српској, као и сви магацини војне опреме у власништву ОС БиХ.

А какво је стање у Републици Српској?

У Републици Српској постоји Технички ремонтни завод Братунац, као једини такав у српском ентитету.

Већински власних овог завода је јужноафричка компанија "ELW GLOBAL". Поред услуга ремонта оружја и опреме, у овом заводу производе и лако пешадијско наоружање, али од скоро и у Републици Српској познато оклопно возило "Деспот".

Чак 99 одсто производа овог завода се извози и нико из Републике Српске не поручује као из ФБиХ да се производи и за “Не дај боже"!

Техника која је насљеђена од ВРС, а у власништву је Владе Републике Српске, скоро па је пропала. Није одржавана, није оперативна и на било каквом тржиштву, може се третирати само као старо жељезо.

Свега 15 одсто пешадијског оружја ОС БиХ се налази на територији Републике Српске и два магацина муниције и експлозивних материја. На територији Републике Српске нема већих магацина нове војне опреме у власништву ОС БиХ.

Да ли ово значи да је Република Српска безбедносно угрожена?

Како је цигарета спасила Руса од сигурне погибије у хеликоптеру, погледајте ОВДЕ.

Извор: Блог '’Бирач данас'’

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА