Најновије

БРУТАЛНИ НАПАД НА ВАТЕРПОЛИСТЕ ЗВЕЗДЕ У СПЛИТУ ДОКАЗАО: Бар 90 одсто Хрвата су усташе!

Ватерполисте Звезде напали хулигани, али су онда наставили да их малтретирају "грађани" Александру Краљу, који је од хулигана побегао скочивши у море, нису дали да изађе док није скинуо клупску мајицу! Хрвати су протеклог викенда још једном доказали да њихова болесна мржња према Србима не зна за границе и да су готово сви одреда задојени најцрњим усташтвом!

Прослава "Олује" у Книну (Фото: Јутјуб)

О томе сведочи брутални напад на ватерполисте Црвене звезде, који су у суботу само пуким чудом остали живи на сплитској риви. Њих су док су седели у кафићу напали хулигани, и то само зато што су, испод јакни, носили мајице и тренерке са грбом свог клуба. У међувремену, тројица од петорице нападача су приведена, али је страшан утисак оставило то што су дивљаке у овом крвавом пиру здушно подржавали сви присутни “грађани Сплита”!

Тукли их по ногама

Српски играчи нападнути су металним шипкама, палицама и ножевима док су седели у кафићу крај мора. И то само зато што су им се на мајицама и тренеркама, и то испод јакни, назирала клупска обележја!?! Био је то довољан повод конобару да их упита “шта то тражи ту?!”  (алудирајући на грб Звезде, прим. ур.) и позове очигледно већ спремне хулигане (ово потврђује и антисрпски настројени "Јутарњи лист"). Петорица дивљака наоружаних металним палицама већ следећег тренутка острвила су се на спортисте. И док су тројица наших играча некако успела да побегну иако су их тукли по ногама, Звездин голман Александро Краљ морао је да скочи у ледено море како би спасао живу главу!

Управо се тада показало да овај напад није никакав изоловани инцидент, већ да линч српских младића подржавају скоро сви Сплићани који су се затекли на чувеном шеталишту. Несрећном голману није помогло ни што је покушао да се извуче из опасне ситуације вичући “да није Србин, него Црногорац”. Руља му није дозволила да изађе из леденог Јадрана све док није скинуо и бацио Звездину мајицу. На снимку с лица места јасно се чује како гомила Хрвата свих генерација узвикује: "И треба, и треба, ипак је он четник!"

Тим поводом реаговала је и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, која је лицемерно приметила да је у питању само хулигански испад, а не атак подстакнут мржњом.

- Хулиганство је пошаст супротна идеалима спорта, а свако насиље неприхватљиво. Захваљујем грађанима Сплита који су одмах стали у одбрану тих вредности - написала је она на Твитеру, премда су сви видели да је Звездином голману помогло само двоје од више стотина присутних људи, и то тек када је стигла патрола полиције.

На другој страни, држава Србија јуче је уручила протестну ноту отправнику послова хрватске амбасаде у Београду, што је потврдио шеф дипломатије Ивица Дачић.

- Овај напад последица је страшне антисрпске кампање и атмосфере која се ствара у хрватском друштву. Зато је одговорност оних који носе политичку власт да стварају атмосферу која неће бити подстицајна за овакве шовинистичке, па на крају крајева и антицивилизацијске поступке. Тражићемо да се тачно утврде починиоци и да се строго казне - подвукао је Дачић и истакао да је поносан што се тако нешто никада не би десило у Србији.

Слављење НДХ

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да брутални физички напад на наше ватерполисте представља злочин из мржње а не хулиганство, како су оценили хрватски званичници.

- Све чињенице јасно говоре да се ради о националној нетрпељивости и мржњи. Ово је само један од многих догађаја широм Хрватске који укључују етничку нетрпељивост, слављење усташа и геноцидне НДХ, употребу усташких симбола и поздрава, негирање или умањивање српских жртава, увреде, претње, физичке нападе и говор мржње усмерене против Срба и свега што је српско - закључио је Линта.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је бесан због страшног насиља у Сплиту, али је ипак позвао на смиривање страсти.

- Могу сад да кажем шта мислим о томе, али боље је за све да позовем Хрватску да сви заједно, поштујући разлике и другачије погледе на прошлост, градимо другачију будућност. Зашто се то код њих толико дешава?! Бојим се да то није последњи такав случај. Сигуран сам, или се бар надам са великом сигурношћу, да се то не би догодило у Београду - рекао је Вучић новинарима у Вршцу.

Хрватски хулигани Звездином голману претили клањем. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Александар Краљ о инциденту у Сплиту

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА