Најновије

ГРИП "КОСИ" ПО СРБИЈИ: Број оболелих убрзано расте, главни удар тек следи, а ево ко је најугроженији!

Број оболелих, али и преминулих од последица вируса грипа расте из дана у дан, а до сада је преминуло 19 људи, међу којима и двоипогодишње дете. Према последњем извештају Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", за око 84.969 особа се сумња да су оболеле, а епидемиолози упозоравају да постоји тенденција раста ових бројки у предстојећем периоду.

Дом здравља (Фото: Јутјуб)

У суботу је забележен и један смртни случај двоипогодишњег детета у Чачку, које је преминуло од респираторне инфекције, за коју постоји сумња да је последица вируса грипа, а што ће накнадно бити утврђено обдукцијом.

Док се међу становништвом шири забринутост, а епидемиолози упозоравају да тренутно стање није неуобичајено, из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" саопштавају да се региструје средњи интензитет активности грипа, али и широка географска распрострањеност.

Наиме, до сада су потврђени случајеви грипа са територије Града Београда, Нишавског, Јужнобачког, Поморавског округа, Јабланичког, Колубарског, Расинског, Севернобачког, Севернобанатског, Западнобачког, Златиборског, Шумадијског, Моравичког, Рашког, Пиротског, Браничевског, Подунавског, Јужнобанатског, Мачванског, Борског, Сремског, Топличког, Зајечарског и Пчињског округа.

Регистровани су случајеви вируса грипа типа А (Х1Н1 и Х3Н2), који су најзаступљенији и у земљама у региону.

У Нишу пет особа преминуло

У протеклих 48 часова, на Клиници за инфективне болести у Нишу преминуле су две особе М.С. (66) и ЛЈ.Ј. (75), код којих је анализом крви потврђено присуство вируса грипа АХ1Н1, последња жртва је полицајац Б. М. (43) из Ниша, код кога је такође потврђено присуство овог вируса. Дакле, до сада је у Нишу преминуло шесторо пацијената оболелих од грипа, а тренутно је још 11 особа животно угрожено.

- На Клиници за инфективне болести, тренутно су хоспитализована укупно 32 пацијента, од којих је 11 на респираторима и животно су угрожени - кажу у Клиничком центру у Нишу.

У петак, 8. фебруара, на територији града Ниша пријављена је епидемија грипа, а према подацима Института за јавно здравље, до сада је у овом граду регистровано више од 3.800 случајева са симптомима сличним грипу, чиме је овај број удвостручен у односу на минулу недељу.

Осморо деце је хоспитализовано, али њихово стање је за тренутно стабилно, речено је у Клиничком центру у Нишу.

Епидемија пријављена и у Пироту и Нишу

Осим у Нишу, епидемија је за сада пријављена и на територији Пирота и Ужица, односно на територији Златиборског округа. Сама пријава епидемије указује на то да је број оболелих изнад очекиваног за овај период године, те да је број квантитативно прешао епидемијски праг, али да се још увек не предузимају никакве посебне активности, објаснила је за "Блиц" епидемиолог Института за јавно здравље "Батут" проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

Биће све више оболелих

- У наредних месец дана може се очекивати повећање броја оболелих. Очекује се да период школског распуста успори ширење вируса, а с друге стране очекује се да ће повратак деце у школе утицати на повећање броја оболелих, каже Кисић Тепавчевић.

Истог је мишљења и епидемиолог Зоран Радовановић. Он сматра да је епидемија вируса грипа вештачки прекинута распустом, али и бројним нерадним данима у празничном периоду. Ипак, када се деца врате у школу, број оболелих ће значајно порасти, закључио је Радовановић.

Он додаје и да није искључено да се у Србији неће поновити сцренарио из неке од земаља региона, где је број жртава грипа знатно већи - Румунија - 72 особе преминуле, Хрватска - 45 преминулих.

У једној недељи број оболелих порастао за 15.000

Вирус грипа се све интензивније шири, а у прилог томе говоре и најновији подаци о броју оболелих. Наиме, уколико уколико упоредимо податке о броју оболелих регистроване у петак, 8. фебруара (84.969 особа), са бројем регистрованих у уторак, 5. фебруара, када је овај број износио 68.516 пријављених, можемо увидети да је за само три дана број порастао за читавих 15.000.

Најугроженија узрасна група од нула до четири године

- Број оболелих је тренутно највиши у узрасној групи од нула до четири године, рекла је проф. др. Дарија Кисић Тепавчевић.

Она додаје да се управо у том узрасту најчешће иде код лекара, а самим тим и најчешће пријављују случајеви грипа.

- Најугроженији су најмлађи и најстарији. Деца старости испод пет година су угрожена, деца старости испод две године су још угроженија, а деца старости испод шест месеци су најугроженија - рекао је за "Блиц" епидемиолог Зоран Радовановић.

Истакао је и да је неопходно да родитељи са малом децом избегавају честе контакте, посете, јавна места и слично.

Поред најмлађих, ризична је и популација старости преко 65 година, а нарочито хронични болесници, упозорио је Радовановић.

Посете забрањене у болницама широм Србије

У данима за нама, у циљу превенције ширења вируса грипа, забрањене су посете у болницама и клиничким центрима широм Србије, а између осталог, и у: Клиничком центру Србије, ГАК "Вишеградска", Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, КБЦ-у "Бежанијска коса", КБЦ-у "Звездара", Војномедицинској академији, Општој болници "Ђорђе Јовановић", Општој болници у Кикинди, Општој болници у Суботици, Општој болници у Пожаревцу, Општој болници у Петровцу на Млави, Општој болници у Ужицама, Клиничком центру у Нишу.

Превентивне мере

Подсећамо да је неопходно у континуитету примењивати опште превентивне мере: држање одстојања од најмање 1 метар од других особа, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом коју одмах после употребе треба бацити а руке опрати текућом водом и сапуном), хигијена руку и проветравање просторија у којма се борави.

Прочитајте ОВДЕ каква је то катастрофа на Коридору 10.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА