Најновије

ИМА ТЕЖАК ЗАДАТАК Помпео је на турнеји по источној Европи, са једним циљем - да окрене све земље против највећих америчких непријатеља!

Мајк Помпео је почео турнеју по источној Европи, како би осигурао да тај део континента остаје окренут Западу.

Мајк Помпео (Фото: Јутјуб)

Тако високи званичници администрације представљају предстојеће посете америчког државног секретара Мађарској, Словачкој и Пољској - као шансу да се супротставе растућем руском и кинеском утицају у подручјима као што су енергија и технологија.

Међутим, владе ових земаља, суочене са оптужбама у земљи и иностранству због назадовања у демократији и владавини права, искористиће његова путовања да их прикажу као печат одобрења из Вашингтона, пише "Политико".

Ако жели да избегне даљње отуђење западноевропских савезника фрустрираних и збуњених спољном политиком администрације Доналда Трампа, Помпео ће морати да успостави равнотежу између хваљења својих домаћина и бављења оним што брине њихове критичаре. И Будимпешта и Варшава су предмет дисциплинских поступака Европске уније, оптужене су за угрожавање основних вредности блока, док је репутација Братиславе тешко оштец́ена убиством новинара који истражује мафијашке везе које, изгледа, досежу до срца владе.

Помпео посећује Мађарску у понедељак пре путовања у Словачку, а затим у Пољску, где ће заједно с пољском владом бити домаћин конференције о безбедности на Блиском истоку. Високи званичник америчке администрације, који је разговарао са новинарима пре пута, каже да је недостатак америчког ангажмана у источној Европи последњих година створио вакуум.

Присуство кинеског телекомуникационог гиганта "Хуаwеи" у Централној и Источној Европи је још већа забринутост за САД од његове улоге у Западној Европи, рекао је високи званичник, који је истовремено изразио забринутост због улоге Русије у региону. Током свог путовања, Помпео ће разговарати о одбрамбеним везама и притискати савезнике попут Мађарске да диверсификују своје енергетске залихе, како би што мање зависили од Русије. Очекује се и да ц́е он најавити нове иницијативе САД за регион, укључујући и борбу против корупције - која је често виђена као пут за руски и кинески утицај, рекао је високи званичник.

Помоћ Орбану

Посета је подстицај за мађарског премијера Виктора Орбана, "енфант террибле" ЕУ, чија је влада следила Трампове политике као што су оштро супротстављање миграцијама и жестоки вербални напади на новинаре. Раније овог месеца, америчка организација "Фреедом Хоусе" смањила је рејтинг Мађарске из "слободне" до "делимично слободне" у својој годишњој анкети о слободи, први пут од 1990. године, па је она сад једина земља ЕУ која је категорисана као делимично слободна. Вашингтон је био много мање гласан у својим критикама Будимпеште по питањима као што су слобода медија него што је то било током председавања Обаме.

Под Трамповом управом постоји "узајамно поштовање" у политичко-америчким односима између Мађарске, мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је државним медијима пре Помпеовог пута, рекавши да је посета доказ да је Будимпешта "поуздан" савезник НАТО.

Што се тиче Орбанових критичара, Помпео ће разговарати и са лидерима невладиних организација, који су се суочили са све већим притиском владе у последњих неколико година. Противници су Орбана такође оптужили да култивише превише блиске односе с руским председником Владимиром Путином, а западни званичници изразили су забринутост да Будимпешта затвара очи пред руским обавештајним активностима на мађарском тлу.

Прошле године, Трампова администрација је изразила ретко јавно незадовољство Будимпештом због одбијања да изручи два осумњичена руска дилера оружја, које је, уместо тога, послала назад у Русију. Један званичник Стејт департмента изразио је изненађење што је Мађарска издвојена за посету државног секретара.

- Посете су обично награда - рекао је званичник. Он је рекао да, иако је Будимпешта стала на страну САД супротстављајуц́и се глобалном споразуму о миграцијама УН и није критиковала премештање америчке амбасаде у Јерусалим, она ипак није испунила америчке приоритете, као што је задржавање Централног европског универзитета у Мађарској, подршка Украјини и потписивање новог билатералног уговора о одбрани.

Иако постоје знаци напретка у споразуму о одбрани, Орбан је одбио да направи компромис у вези са универзитетом који је основао Џорџ Сорос, па је универзитет био присиљен да пребаци своје програме који су акредитовани у САД у Аустрију.

И Мађарска изгледа далеко од успостваљања ближих веза са Кијевом. Орбан је оптужио Украјину да крши права етничких Мађара у тој земљи да уче на свом матерњем језику. Неке дипломате кажу да сумњају да Будимпешта користи то питање као изговор за спречавање уже сарадње између НАТО и Украјине, на наговор Русије.

- Морамо посебно да говоримо о Украјини. У Мађарској је влада наклоњена Украјини, док у Украјини постоји анти-мађарска влада - рекао је Орбан уочи посете Помпеа.

Конференција о Блиском истоку у Варшави

Као и мађарска, пољска влада се поноси тиме што ју је Трампова администрација одабрала за посету, а посебно због тога што је одабрана да буде кодомац́ин конференције о Блиском истоку.

Ту конференцију би могле да искористе САД да истакну своје оштре разлике са западноевропским силама као што су Француска, Немачка и Британија, посебно у вези са Ираном. (Те разлике ће вероватно бити изложене и касније током седмице, када Помпео свартиу Брисел како би се састао са шефом дипломатије ЕУ Федериком Могерини.)

- САД су нам се обратиле да будемо кодомаћин - ми смо једна од највише проамерички настројених држава у ЕУ и желимо да нагласимо да треба да сарађујемо, посебно у безбедносним питањима - рекао је један пољски званичник, наглашавајући да ће не само Помпео, већ и потпредседник Мајк Пенс бити присутан у Варшави.

Критичари пољске владе су, међутим, скренули пажњу на посету, оптужујући руководство да се придружује Трампу - који је генерално непопуларан у Европи - у време када Варшава постаје све изолованија унутар ЕУ.

Влада у Варшави "ће учинити све да изгледа да је у милости САД", приметио је један званичник Стејт департмента. Иако је приимедба дошла од једног Американца, она није била замишљена као комплимент.

Прочитајте ОВДЕ докле може да оде рат између најбогатијег и најмоћнијег човека на свету?

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А ево шта Помпео мисли о Венецуели.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА